• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo Treći Beogradski festival igre

Treći Beogradski festival igre na kojem će, pod sloganom "Univerzum igre", do 20. aprila nastupiti sedam nacionalnih baletskih produkcija, počeo je u četvrtak uveče u Centru "Sava" nastupom Nacionalnog baleta iz Madrida, koreografskim triptihom najpoznatijeg koreografa današnjice Naća Duata (Nacho Duato).

Veliki ansambl od 54 igrača Nacionalnog baleta Španije prvi put je doputovao u ovaj deo Evrope i na sceni Centra "Sava" pred prepunim gledalištem vrhunski umetnici izveli su tri koreografije čuvenog igrača i koreografa Duata, koje su pokazale presek njegovog stvaralaštva, suptilnog preplitanja klasične i moderne igre.

Triptih je sačinjen od koreografija "Kastrati", na muziku Antonija Vivaldija i Karla Jenkinsa, koji je svetsku premijeru imao 2002. godine, "Sjedinjavanje" (muzika Toto Bisante), sa temom slobode, premijerno izvedena 1990. godine i "Za vama umirem", koreografija iz 1996. godine na špansku muziku 15. i 16. veka i tekst Garcilasa de la Vega.

Beogradski festival igre, koji će trajati do 20. aprila pod Duatovim stihovima kao motom "Za tebe sam rodjen, za tebe živim, za tebe ću umreti", predstaviće na sceni Centra "Sava" i Jugoslovenskog dramskog pozorišta vodeće plesne kompanije, najpoznatije koreografe i igrače evropske i svetske scene.

Balet Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora nastupiće 10. aprila na Velikoj sceni sa predstavom "Radio i Julija", na muziku britanskog sastava "Rejdiohed", kao inspiracijom za novo iščitavanje te najpoznatije Šekspirove tragedije, koreografa Edvarda Kluga, poznatog našoj publici sa jednog od prethodnih BITEF-a.

U Sava centru 12. aprila svoj prvi nastup u Beogradu imaće Nacionalni balet iz Atine, a 70 prvaka, solista i članova ansambla izvešće spektakl "Kanto General" koreografa Rej Bare na muziku Mikisa Teodorakisa.

Na Novoj sceni BDP-a 14. aprila nastupiće Kompanija Niv Šenfilda iz Tel Aviva, sa dve plesne postavke - "Svinja", predstava o troje ljudi pod uticajem susreta sa stvorenjem koje ima telo čoveka i lice životinje i koreografskom postavkom "Zajedničke različitosti" ili "Žena-Čovek-Šopen".

Na Velikoj sceni BDP-a 17. aprila gostovaće "Kompanija Alias" iz Ženeve, koja će se predstaviti plesnom pričom o bračnom paru i njihovoj adolescentoj kćerki, u tri verzije, na pozorišnoj sceni koja postaje - bazen.

Plesni komad pod nazivom "Težina sundjera" kroz primer porodice utonule u snove i teškoće svakodnevice, odslikava složenost odnosa i odsustvo komunikacije savremenog društva.

Na istoj pozornici 19. aprila nastupiće francuska Kompanija Bernarda Montea Nacionalnog koreografskog centra iz Tura, predstavom "O, more" - savremenim Otelom sa šest igrača, koji donose snagu, ljubav, mržnju, ludilo, odvažnost i ljubomoru.

Holandski plesni teatar iz Haga 20. aprila zatvoriće Festival predstavom "Bez sna-Zatvorenih očiju-Podložno promeni-Minus 16". Reč je o plesnim postavkama najvećih savremenih koreografa Jiržija Kilijana i Ohada Naharina, odnosno savremenoj klasici u izvođenju tehnički superiornih igrača.

U dobroj tradiciji prethodnih festivala i na 3. Beogradskom festivalu igre brojne su prateće aktivnosti - master klasovi, izložbe plesne fotografije, diskusije sa umetnicima, filmski program i prezentacije.
(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE