• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČKALJA KAKVOG DO SADA NISTE VIDELI! Prvi put izložene privatne stvari slavnog glumca, u čast 100 godina od rođenja

Autor Marina Cvetković

U susret stogodišnjici rođenja Miodraga Petrovića Čkalje, koja se obeležava 1. aprila, Jugoslovenska kinoteka otvorila je u utorak multimedijalnu izložbu "Pobeda osmeha" Irine Kondić.

 Izložba posvećena Miodragu Petroviću Čkalji Izvor: Youtube printscreen / Mira Adanja-Polak - zvaničan kanal

Miodrag Petrović Čkalja, koji je decenijama zasmejavao sve, rođen je, verovali ili ne, 1. aprila 1924. godine, na Svetski dan šale. Mnogi misle da ga je sudbina predodredila za posao kojim se za života bavio, i postao jedan je od najpoznatijih komičara sa ovih prostora.

"Može se reći da je Čkaljina glumačka pojava postala personifikacija filmske i televizijske komedije kod nas. Uvek je uzbudljivo iznova prilaziti takvim ličnostima, umetničkim delima ili fenomenima koji su do te mere postali delom popularne kulture da se naizgled čini kako o njima sve znamo i da nema potrebe o njima misliti, analizirati ih i tumačiti", istakao je Jugoslav Pantelić.

Lične stvari

Postavka se sastoji iz dva dela, a pored izbora iz bogate karijere glumca uključuje i Čkaljine lične stvari, predmete, koje je ustupila porodica Petrović.

Veliku pažnju privukao je i Čkaljin kostim Jovanče Micića iz filma "Put oko sveta" (1964). Takođe, u njegovu čast prikazana je i digitalno restaurisana verzija ovog filma Soje Jovanović.

Izvor: M.M./ATAIMAGES

Legendarni Čkalja je jedan od najboljih domaćih komičara, a njegov Jarić Živadin iz hit komedije "Kamiondžije" i dalje zasmejava generacije koje nisu ni rođene kada su serija i film snimani. Svi pamte i role koje je ostvario u "Servisnoj stanici", seriji "Ljubav na seoski način", "Vruć vetar" i mngim drugim.

Pre nekoliko godina, njegov kolega Božidar Bole Stošić je otkrio da je Čkalja imao "crnu listu" glumaca sa kojima nije hteo da sarađuje. Nije mu odgovarao temperament pojedinih kolega, a navodno je ta lista neke ljude prinudno udaljila sa seta, i dodao da upravo zbog Čkalje nije odigrao ulogu u "Boljem životu". 

"U 'Boljem životu' me nije bilo jer sam morao da imam direktne scene s Miodragom Petrovićem Čkaljom. On je imao kod sebe spisak od osam glumaca s kojima nije želeo da radi. Na njemu je bilo i moje ime. Nisam želeo da dođem na snimanje, a da me on izbaci. Znao sam da me to čeka", rekao je tada Bole Stošić i objasnio zašto su se posvađali: "Posvađali smo se na savetu Beogradskog dramskog pozorišta. On je meni bio vrlo drag, ali nesrećan čovek. Nije mogao da izađe na ulicu jer je bio vrlo popularan. Gledali su svi u njemu Čkalju s malih ekrana".

Izvor: YouTube/screenshot/Domaći filmovi i serije

Ovo nije jedina od zamerki koje su na Čkaljin račun iznosile njegove kolege. Godinama unazad kruži priča da se njegov kolega Pavle Vuisić i on nisu voleli. Vuisić je navodno govorio da je Čkalja preterivao u glumljenju i da zbog tog "glumatanja" Vuisić nije mogao da ga smisli. Iako su u šouu bili nerazdvojni prijatelji, u stvarnom životu su bili u užasnim odnosima.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:26
Anketa najlepši Srbin i Srpkinja
Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

 (Kurir/MONDO/M.C) 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE