• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta ima novo u svetskim muzejima

Svetski muzeji će prolećnu sezonu započeti radno, a ove godine ljubitelje umetnosti očekuje i otvaranje nekoliko novih muzeja.

Kolekcija savremene umetnosti jednog portugalskog milionera biće izložena u Lisabonu, nakom što je vlada postigla dogovor sa njim i nakon što su sva dela skupljena na jednom mestu, jer ih Žoze Berard (61) drži u skladištima širom zemlje.

Biće izloženo više od 4.000 umetnina u vlasništvu Žozea Berarda, medju kojima su dela Endija Vorhola, Pabla Pikasa, Džefa Kunsa i Fransisa Bejkona.

Renoviranje madridskog muzeja Prado trebalo bi da bude završeno krajem godine, a njegovo otvaranje za posetioce najavljeno je za proleće 2007.

Zdanje će imati dvostruko veći izložbeni prostor, pa će dela Velaskeza (Velazquez) i Goje (Goya) biti pristupačnija, a biće ih i lakše videti.


Renoviranje muzeja počelo je 2002, više godina nakon modernizacije drugih velikih svetskih muzeja. Radovi će trajati četiri puta duže nego što je predvidjeno, a trebalo bi da budu završeni krajem godine.

Prado je osnovan 1819. kao kraljevska galerija, a nacionalni muzej je postao posle 1868. Godišnje ga poseti oko dva miliona ljudi.

Izložbeni prostor, koji je iznosio 28.600 kvadratnih metara, biće udvostručen, a najavljeno je i uvodjenje vodiča koji će olakšavati obilazak muzeja.

U Pradu su, izmedju ostalog, izloženi radovi Dijega Velaskeza i Fransiska Goje, koji su bili dvorski slikari.

Kasnije u toku godine, Prado će udružiti snage s muzejom Kraljica Sofija povodom specijalne izložbe posvećene 25. godišnjici dolaska Pikasove "Gernike" u Španiju.

Tradicionalne umetnine koje potiču iz zemalja van Evrope biće izložene u velikom broju u novom muzeju u Parizu, koji će biti otvoren u junu.

Prvi veći muzej posle Centra Pompidu iz 1977, zvaće se Ke Branli, a 20. juna će ga otvoriti predsednik Francuske Žak Širak.

Muzej će imati vrt od 1,8 hektara, koji će se pružati duž Sene, a od gradske vreve štitiće ga drvored.

Kolekciju muzeja činiće 290.000 predmeta iz Afrike, Azije, Okeaniije i Severne i Južne Amerike, i predstavljaće dokaz o univerzalnosti ljudske genijalnosti.

Trajno će biti izloženo 3.500 eksponata, na površini od 4.800 kvadratnih metara, u tami neophodnoj za očuvanje umetnina.

Izgradnja muzeja koštala je 235,2 miliona dolara, a 200 ljudi će raditi u tom zdanju.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE