• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba ukradenih Klimtovih slika u L.A.

Pet slika Gustava Klimta, vrednih oko 300 miliona dolara, koje su ukrali nacisti i koje su konačno vraćene 90-godišnjoj vlasnici, prvi put su izložene u losandjeleskom muzeju.
Dela austrijskog slikara (1862-1918), preteče ar-nuvoa i bečkog simbolizma, počela su novi život u Muzeju okruga Los Andjeles. Medju njima je i čuveni "Portret Adele Bloh-Bauer", koji je poznat i kao "Zlatna Adel".

Vlasnica slika, Marija Altman, imala je godinu dana u vreme kada je Klimt, prijatelj njene porodice austrijskih industrijalaca Jevreja, nacrtao portret njene tetke.
Marija Altman se osam godina borila da vrati te slike.

"Ne mogu da budem srećnija", izjavila je 90-godišnja starica, diveći se slikama koje su nacisti ukrali tokom Drugog svetskog rata, a koje su nakon toga bile izložene u jednom bečkom muzeju.
"Živela sam u Beču, sada živim u Los Andjelesu, a slike su me pratile dovde. Sada su tu, i nema tih reči koje bi opisale kako je to dobro", dodala je Marija Altman.

"'Zlatna Adel' je ikona umetnosti s početka 20. veka", ocenio je Kristofer Najt, umetnički kritičar lista "Los Andjeles tajms".

Gustav Klimt je sliku uradio na zahtev supruga Adele Bloh-Bauer, Ferdinanda. Slika prikazuje ženu u elegantnoj haljini zlatne boje, ukrašenoj geometrijskim motivima. Vrednost tog dela procenjena je na 100 miliona dolara.

Adel Bloh-Bauer je umrla 1925. Njen suprug je pobegao iz Austrije 1938, nakon što je nacistička Nemačka anektirala tu zemlju. Veći deo života proveo je u Švajcarskoj, a platna je ostavio u Beču, gde su ih zaplenili nacisti.
Ferdinand Bloh-Bauer je slike ostavio svojim nećacima u nasledje.
Marija Altman je jedina koja je još živa.

Ona je želela da preuzme te slike, ali je bečki muzej Belvedere tvrdio da njemu pripadaju slike, budući da je Adel Bloh-Bauer testamentom iz 1923. zaveštala slike upravo toj instituciji.

Pre nekoliko godina je dokazano da taj testament nije bio legalan i da slike pripadaju Ferdinandu, pa samim tim i Mariji Altman. Naslednica je tada pokrenula sudsku bitku kojom je 2004. utvrdjeno da ona ima pravo da tuži Austriju pred nekim američkim sudom.

Prošlog januara sud je presudio u korist naslednice.
Pet Klimtovih slika biće izložene u Los Andjelesu do 30. juna, nakon čega će Marija Altman moći s njima da učini šta joj je volja.

"Nikakva odluka nije doneta kada je reč o onome što će se posle toga desiti s platnima", istakao je advokat naslednice, Randol Šenberg.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE