• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Egiptu otkrivene drevne gradjevine

Ekipa egipatskih arheologa pronašla je u jugozapadnom gradu Fajum gradjevine koje bi mogle pružiti dragocene podatke o tome kako je bio sagradjen hram Medinet Madi iz Srednjeg kraljevstva.

Egipatski ministar kulture rekao je medijima da se medju iskopinama nalaze administrativne zgrade, ambari i rezidencije koje su najverovatnije pripadale sveštenicima hrama.

Sam hram bio je posvećen boginji žetve Renenutet, bogu-krokodilu Sobku, kao i bogu-sokolu Horusu.

"Ovo otkruće može se smatrati jednom od najvažnijih u Fajumu, jer nam otkriva ostatke arhitektonskih elemenata koji su činili hram "Medinet Madi", izjavio je generalni sekretar egipatskog Vrhovnog odbora za antikvitete Zahi Havas.

Otkriće nam je već, kako je istakao Havas, u mnogome pomoglo da shvatimo kako su stari Egipćani postavljali krečnjačko kamenje na pod hrama - bočno ih stavljajući sa svake strane pored statua koje su ličile na Sfingu - a hram su gradili od cigli od blata.

Arheolozi su pronašli i pečate koje su koristili sveštenici boginje Renenutet sa hijeroglifskim natpisima, statuu od kreča bez glave, bronzanu statuu žene i papiruse na grčkom jeziku.

Izgradnja Medinet Madija je završena tokom vladavine 12. dinastije faraona Amenemhata IV (1808.-1799 pre Hrista) i predstavlja jedini netaknuti hram koji još uvek postoji iz Srednjeg kraljevstva.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE