• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnost "Iza gvozdene zavese"

Izložba "Iza gvozdene zaveze", na kojoj će biti prikazana neka od najreprezentativnijih dela istočno - evropske umetnosti druge polovine 20. veka, biće otvorena 4. decembra u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu.

U saopštenju Muzeja istorije Jugoslavije se navodi da izložba "Iza gvozdene zavese: Zvanična i nezavisna umetnička scena u Sovjetskom Savezu i Poljskoj 1945-1989" po prvi put publici u Srbiji predstavlja fenomene karakteristične za razvoj umetnosti druge polovine 20. veka u dve najveće bivše komunisticke zemlje u Evropi.

Na izložbi će biti predstavljeno 100 radova poljskih i 100 radova ruskih autora iz zbirki privatnih kolekcionara iz Poljske, a dela su iz privatnih kolekcija i retko su dostupna širokoj publici.

U saopštenju se dodaje da će izložbu otvoriti ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i Predsednik Poljske fondacije za savremenu umetnost Pjotr Novicki i da će na otvaranju biti i galeristi iz Francuske, Rusije, Poljske kako bi se ugovorila dalja gostovanja izložbe u Evropi.

Pjotr Novicki je i autor izložbe "Iza gvozdene zavese" i jedan od kustosa, a takođe je i vlasnik kolekcije koja će biti predstavljena na izložbi i jedan od najvećih kolekcionara ruske i poljske umetnosti tog vremena u svetu.

Na izložbi će kroz segmente: "Trijumf ideologije", "Umetnost protivljenja", "II avangarda", "15% apstrakcije", "Znak i značenje", "Figuracije" i "Transformacije", biti predstavljena režimska socrealistička umetnost, kao i umetničke prakse koje su se razvijale u suprotnosti sa zvaničnim diktatima.

Ižložba će biti otvorena do 15. februara 2011, godine, a organizovali su je Poljska fondacija za savremenu umetnost i Muzej istorije Jugoslavije pod pokroviteljstvom Ministra kulture Srbije Nebojše Bradića i Ministra kulture i kulturnog nasleda Poljske Bogdana Zdrojevskog.

Izložba je realizovana uz finansijsku pomoć Ministarstva inostranih poslova Poljske u okviru projekta "Proširenje znanja o Poljskoj" i Poljske fondacije za savremenu umetnost.

Pored privatne kolekcije Pjotra Novickog, dela koja će biti predstavljena su iz kolekcija Joane i Ježija Grabski, Kšištofa Musjala i Olge i Vojceha Fibakova.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE