Slušaj vest

U Beogradu je u utorak u pola devet uveče održan koncert Big benda Radio-televizije Srbije nazvan "Veče filmske muzike“, pod orkestarskom palicom dirigenta Vladimira Krnetića, u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, na Vračaru.

Prvobitno je koncert trebalo da bude održan u porti katedrale, ali je tu zamisao omela kiša.

Sa malim zakašnjenjem od pola sata, koncert je pomeren u katedralu, a istom je prisustvovalo nekoliko stotina ljubitelja muzike i vernika, koji su došli na svečanost organizovanu povodom 100. godišnjice ponovne uspostave Beogradske nadbiskupije i povodom zasedanja članova Vijeća biskupskih konferencija Europe (CCEE-a).

Uspostavljanje rezidencijalne nadbiskupske stolice u Beogradu, (a, prvobitno je bila samo biskupska) dogodilo se pre jednog veka, oktobra 1924. godine. Upravo zbog ovog jubileja, Beograd je imao čast da bude domaćin i Plenarnog zasedanja evropskih biskupskih konferencija, koje je počelo prekjuče i traje do petka.

Reč je o najvećem skupu lidera Katoličke crkve u istoriji na prostoru Srbije.

Koncert je trajao sat i po vremena, a za to vreme odsvirane su melodije “Never On Sunday”  - iz istoimenog filma “Nikad nedeljom”, “New York, New York”, "Beautiful Maria of My Soul " iz filma "Kraljevi mamba", tema iz serije "Sivi dom"...

Kakva je atmosfera bila na svečanosti pogledajte u snimku ispod teksta.

Privatna arhiva Koncert Big band orkestra RTS

BONUS VIDEO: Anketa - Letovanje u Srbiji

MONDO Anketa - Letovanje u Srbiji

(Mondo/M. Š.)