• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba o Steriji u Biblioteci grada Beograda

Izložba posvećena 200. godišnjici rodjenja jednog od najznačajnijih srpskih komediografa Jovana Sterije Popovića, biće otvorena 18. aprila u Galeriji Biblioteke grada Beograda.

Izložba posvećena 200. godišnjici rodjenja jednog od najznačajnijih srpskih komediografa Jovana Sterije Popovića, biće otvorena 18. aprila u Galeriji Biblioteke grada Beograda.

Izložbu čine tri tematske celine: prva predstavlja Sterijin boravak i rad u Beogradu od 1841. do 1848. godine, drugi segment čine fotografije izvodjenja Sterijinih komada u beogradskim pozorištima od 1844. do 1990. godine, a treći predstavlja bogatu rukopisnu gradju "oca srpske drame", saopšteno je iz te biblioteke.

Za nepunih osam godina, koliko je boravio u Beogradu, prvo kao profesor prirodnog prava u liceju, a potom kao načelnik Ministarstva prosvete, uspeo je da sa Atanasijem Nikolićem napravi nacrt Ustava i grb Društva srspke slovesnosti (preteča Srpske akademije nauka i umetnosti).

Predložio je osnivanje Narodnog muzeja i niz zakona o sakupljanju starina i retkosti, kao i zakon o njihovoj zaštiti. U tom periodu Sterija je odobrio i predložio prvi prosvetni zakon u Srbiji.

Zajedno sa vidjenim i uglednim Beogradjanima, na čelu sa kapetanom Mišom Anastasijevićem, 1846. godine osnovao je Čitalište - prvu čitaonicu, knjižaru i berzu u Beogradu, kao i njegovo glasilo "Novine beogradskog čitališta".

Otac srpske drame, kako je zapisano u istoriji srpske književnosti, učestvovao je u osnivanju Teatra na Djumruku, prvog profesionalnog pozorišta u Srbiji i kasnije Teatra kod Jelena.

U drugom delu izložbe prikazane su neke od najvažnijih predstava koje su izvodjene na scenama beogradskih pozorišta od 1844. do 1990. godine, medju kojima su fotografije i plakati za "Kir Janju", "Lažu i paralažu", "Zlu ženu", "Pokondirenu tikvu", "Rodoljupce".

Posebnu celinu izložbe čine plakati na kojima je prikazana bogata rukopisna gradja Jovana Sterije Popovića iz fonda Matice srpske, kao i stare i retke knjige iz fondova Biblioteke grada Beograda, Narodne biblioteke Srbije i Pozorišnog muzeja.

Za realizaciju izložbe iskorišćena je gradja Arhiva Srbije, Arhiva SANU, Rukopisnog odeljenja Matice srpske, arhivska gradja Pozorišnog muzeja, kao i samih pozorišta, Meneginijev bareljef Jovana Sterije Popovića iz Pedagoškog muzeja, kostim Feme iz predstave "Pokondirena tikva" iz Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izložba će biti otvorena 18. aprila u 18.30 časova. Autor postavke je bibliotekar savetnik Olga Krasić Marjanović.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE