• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineska nova godina na Kolarcu

Beogradska filharmonija zatvara ciklus novogodišnjih koncerata u petak uveče.

Orkestar Beogradske filharmonije obeležio je u prethodnom periodu jevrejsku, muslimansku, gregorijansku i julijansku Novu godinu, a večeras će nastupiti sa uglednim dirigentom En Šao i mladim pijanistom Haočenom Čanom.

U godinu Zeca uvešće nas "Klavirski koncert u b molu" Petra Iljiča Čajkovskog.

Ovo delo sa Beogradskom filharmonijom izvešće specijalni gosti solisti Kineskog nacionalnog simfonijskog orkestra i Pekinške opere, koji će na kineskim tradicionalnim instrumentima, sa posebnom scenografijom, doprineti autentičnosti Praznika proleća.

Na koncertnom programu je i prigodna "Prolećna praznična uvertira" kineskog kompozitora Handž Lija, koja dočarava narodno veselja povodom Kineske nove godine i jedno je od dela koja su emitovana u svemiru prilikom lansiranja prve kineske bespilotne letelice na Mesec.

Na programu je i simfonijska fantazija inspirisana istinitom kineskom pričom koja se prenosi iz generacije u generaciju 2.300 godina "Zbogom moja konkubino" Guana Šaja.

Pred koncert dirigent je poručio publici da su muzika i ples u osnovi Praznika proleća, da Kinezi tradicionalno koriste muziku i ples u proslavama.

"To je tradicija pa i delo koje izvodimo 'Prolećna praznična uvertira', tipično je plesnog karaktera i pisana je za proslavu ovog praznika. To je u Kini jedini period godine kada se ne radi, već se vreme provodi uz dobru hranu, sa porodicom i rodjacima i izuzetno je vesela prilika, kada se slavi život i ljubav medju bližnjima", rekao je Šaj.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE