• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Heda Gabler" u Narodnom pozorištu

Drama u režiji Snežane Trišić sa Natašom Ninković u glavnoj ulozi biće premijerno prikazana u nacionalnom teatru 20. februara.

Drama norveškog klasika Henrija Ibzena "Heda Gabler", u postavci mlade rediteljke Snežane Trišić, sa Natašom Ninković u glavnoj ulozi, premijerno će biti izvedena 20. februara, na sceni "Raša Plaović" u Narodnom pozorištu, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Upravnik nacionalnog teatra Božidar Đurović rekao je da su prva izvođenja Ibzenovih drama izlazila iz okvira pozorišnog događaja i izazivala burne rasprave i oštre društvene konfrontacije, što se nada i za premijeru u Narodnom pozorištu.

Đurović je dodao da je najbolja preporuka tome što se mlada rediteljka sa puno energije uhvatila u koštac sa složenom klasičnom dramom, upustila u rizik da sa glumačkom ekipom na svoj, savremen način prikažu Ibzena.

Glumica Nataša Ninković izjavila je da u početku nije razumela komad, pitala se zašto je ona odbabrana da igra Hedu Gabler.

"Klasika traži ozbiljan prilaz, da se prilagodiš delu, posmatraš unutar sebe, drago mi je što komad režira žena jer ima mnogo suptilnih, neizrečenih mesta kada samo žena iz svog iskustva može da razume o čemu pisac piše", dodala je glumica.

Drama dovodi u pitanje sve osnovne vrednosti društva:slobodu, veru i znanje, ideju i stvarnost, otpor prema tradiciji, autoritetima i institucijama. Vrednosti koje se i danas dovode u pitanje.

Akteri predstave ispričali su da je rad bio težak ali veoma inspirativan, i da je bilo neuobičajeno i zabavno raditi komad o ženi antijunaku.

U predstavi igraju i Ljubomir Bandović, Aleksandar Đurica, Olga Odanović, Anastasija Mandić i Nebojša Dugalić.

Ibzenova drama prvi put je izvedena u Minhenu 1891.godine a na sceni Narodnog pozorišta 1922.godine.

(Tanjug/MONDO)

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MM

Mozes da odes na sajt Narodnog i pogledas gostovanja, sam/a ces se uveriti da to nije tacno. Oni skoro svakog meseca imaju neko gostovanje. Medjutim, moras uzeti da je neke predstave nemoguce organizovati zbog velikog ansambla, a i neki glumci nastupaju i u drugim pozoristima.

Nislija

Nadam se da ce predstava u najskorijoj buducnosti gostovati u Nisu... i niska publika zasluzuje da je vidi, mada sa zvezdama iz Narodnog pozorista u Beogradu to tesko ide, ta institucija razrezuje veliki harac za gostovanja u unutrasnjosti... tuzno... Beogradjani srecni ste sa produkcijom koja vam je na raspolaganju u prestonici...

SERIJE