• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas je Dan maternjeg jezika

U Srbiji se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika, koji je Generalna skupština UNESKO-a proklamovala 1999. godine.

U okviru obeležavanja Dana maternjeg jezika, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić uručiće nagrade učesnicima konkursa za najlepši rad na temu "Moj maternji jezik".

Svečanost će biti održana u Palati Srbije, kada će biti emitovan i video rad učenika Karlovačke gimnazije pod nazivom "Quot linguas calles, tot homines vales" (Koliko jezika govoriš, toliko vrediš), uz prateći muzičko-scenski program.

Konkurs za najlepši rad na temu "Moj maternji jezik" organizovala je Federacija UNESKO klubova Srbije u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Bela Ajzenberg rekao je Tanjugu da je to ministarstvo svesno značaja maternjeg jezika u ukupnom očuvanju kulturnog i etničkog indetiteta.

On je istakao da polako raste svest o potrebi zaštite upotrebe maternjeg jezika za pripadnike manjinskih zajednica.

"Pitanje maternjeg jezika je možda centralno pitanje, jer predstavlja osovinu oko koje se obrću i sva ostala prava - od korišćenja medija, preko kulturnih desavanja do obrazovanja", rekao je Ajzenberg.

On je ukazao da postoje i određeni problemi, da su oni uglavnom tehničke i administrativne prirode, ali i da se situacija poboljšala u poslednjih nekoliko godina.

Genaralna skupština UNESKO-a je Dan maternjeg jezika proklamovala kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu (Bangladešu), jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

(Tanjug)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pedja J7

Ma imamo prelep jezik, bogat, možda ne zvuči prelepo jer je tvrd, sa puno suglasnika, ali je NAŠ. Muka mi je više od reči EXTRA, FULL, COOL...Ali nažalost, svi to pokupimo u svakodnevnici...Kad me neko u prolazu pita KAKO SI ŠTA IMA? - a ja isto tako u prolazu -EXTRA! - dođe mi da sam sebe šamaram 5 minuta!

SERIJE