• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simbolični protest Ateljea 212

Zbog kašnjenja sredstava iz Sekretarijata kulture u teatru je održan petnaestominutni prekid rada.

Beogradsko pozorište Atelje 212 prekinulo je na simboličnih 15 minuta, pripremu četiri svoje predstave, uključujući "Oca na službenom putu" i "Sedam i po", iz protesta zbog kašnjenja sredstava za njihovu produkciju koja je odobrio Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

"Zbog loše projektovanog budžeta Sekretarijata za kulturu, prva sredstva za produkciju mogu se očekivati najranije u aprilu", rekao je na konferenciji za novinare direktor Ateljea 212 Kokan Mladenović, ukazujući da je ovogodišnji budžet namenjen pozorišnoj produkciji skresan za 30 odsto u odnosu na prošlogodišnji.

Mladenović je rekao da u predstavama koje su sada u produkciji, a za koje su sredstva planirana iz budžeta Sekretarijata, učestvuju neki od najviđenijih pozorišnih i kulturnih radnika iz regiona bivše Jugoslavije, a među njima Vlatko Stefanovski i Aljoša Vučković.

"Atelje 212 nije sam sebi osnivač, već ga je osnovao grad. Ne možemo da poslujemo kao privatna kompanija", rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, 15-minutni prekid je ilustracija onog što bi se desilo kad bi Atelje 212 "slušao ono što mu govore nadređeni", i ukazao da bi obustava rada na predstavama do aprila zbog nedostatka sredstava značila da se "nikad više ne sakupi ovakva ekipa", bez obzira na autoritet Atelje 212.

Mladenović je rekao da to pozorište svojim protestom ne nastupa u ime drugih pozorišta već striktno u svoje ime, i da samo traži poštovanje zakona i funkcionisanje sistema, s obzirom da je stanje "nepodnošljivo" i da to pozorište "mesečno mora da odvoji 35.000
evra kako bi postojalo - čak i da ne radi".

"Nas zanima šta će biti sa Ateljeom 212, i kako da se iz maćehinskog odnosa dođe do odnosa koji je podnošljiv, kad već ljubavi nema", izjavio je Mladenović i dodao da je na delu "bahati nemar institucija nadležnih za kulturu".

Direktor Ateljea 212 je takođe rekao da će to pozorište u sklopu svoje akcije "Znanje - imanje", poduzete sa ciljem da se "pomogne onima koji nemaju ili ne znaju" uplatiti Ministarstvu kulture i Sekretarijatu kulture grada Beograda sav prihod od dva izvođenja
predstave "Dugo putovanje u noć".

Te dve institucije dobiće uplatu "kako bi im se pomoglo da proizvedu neki kulturni sadržaj", rekao je Mladenović i ukazao na "neprijatnu disproporciju" između sve većeg razvoja grada i sve manjeg budžeta za kulturu, u situaciji kad se Beograd smatra "centrom kulture u bivšoj Jugoslaviji".

(Beta)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Obaveštena

Ja moram da konstatujem da pozorista uopste nisu poluprazna vec su i prepuna bez obzira na to sto su cene karata visoke! U pozoriste idem bar jednom mesecno a isla bih i cesce da mi radno vreme to dozvoljava! Odlican tekst! Moram priznati da sam ovu vest procitala ali nisam cula na TV-u da ju je neko preneo! Bojim se da je ostala neprimecena! Nadam se da ce gospodin Mladenovic uspeti da se izbori sa pomenutim javaslukom! SRECNO!

Aleksandra

Sramota je sto ovaj narod kultura i ne zanima, t.j u manjini su oni koji uopste i citaju ovu rubriku. Koliko samo komentara u trac rubrici. O kulturnom zivotu grada niko se i ne interesuje- zato su nam pozorista poluprazna a koncerti estradnih nakaza na poljanama puni...Toliko o kulturi u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu.

SERIJE