• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zagonetne varijacije" 250. put na sceni

Predstava "Zagonetne varijacije" Erika Emanuela Šmita, u režiji Božidara Đurovića, biće sutra izvedena 250. put na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

U izvođenju Marka Nikolića i Borisa Pingovića, ova predstava se igra na sceni nacionalnog teatra više od decenije i to takvim intenzitetom da su Nikolić u Pingović 200. izlazak pred publiku imali na 10. "rođendan" predstave, a nepune tri godine kasnije, pred gledaocima je i 250. repriza.

Autor predstave Šmit bio je gost na beogradskoj premijeri, 2. maja 1998. godine i tada je izjavio da je „Marko Nikolić jedan od najboljih tumača Abela Znorka, glumac koji ima moć izvanredne, iznenadne transformacije".

"Već samom pojavom uverava me da je veoma usamljena ličnost kakva je i junak drame, ali koji ume da prelazi iz surovosti u nežnost. Svojom pojavom on objašnjava čitav jedan svet i cele večeri je držao moju pažnju", kazao je Šmit.

Nikolić je za ovu ulogu dobio nagradu "Raša Plaović", a u obrazloženju žirija je, između ostalog, navedeno da je "ova kreacija vanserijski domet koji predstavlja novi korak u Nikolićevom razvoju, ali i novi senzibilitet glumačkog perfekcionizma na našoj sceni".

Pingović je za ulogu Erika Larsena dobio Pohvalu Narodnog pozorišta, uz obrazloženje da "igra iz ‘drugog plana’ često izmiče pažnji kritike i aplauzima publike, međutim, pripremiti scenu za partnera, omogućiti mu da dođe do punog izražaja i ostati u senci, često traži jednaku meru majstorstva".

Tokom 13 godina neumornog igranja, predstava je ostvarila mnogobrojna gostovanja: u Boru, Kraljevu, Somboru, Vršcu, Zrenjaninu, Aranđelovcu, Pančevu, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Paraćinu, Kovinu, Ubu, Svilajncu, Jagodini, Kostolcu, Kosovskoj Mitrovici, Zaječaru, Vranju.

"Zagonetne varijacije" su igrane i u Beču, Cirihu, Ženevi, Londonu, Kijevu, Podgorici, na festivalu Grad teatar Budva, kao i na Četvrtom interdisciplinarnom pozorišnom festivalu „Dani malih stvari" u Trebinju.

Predstavu je do sada videlo skoro 45.000 gledalaca.

(Tanjug)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandra

Odlicna predstava! Preporuka svakom da je pogleda.

Gua

Najbolja predstava koju sam gledala. Gledala sam je tri puta do sada i opet cu! Glumci su izvanredni! Sve pohvale!

SERIJE