• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turski pisac Orhan Pamuk uskoro u Beogradu

Jedan od najznačajnijih savremenih turskih pisaca Orhan Pamuk gostovaće u Beogradu 15. i 16. maja, najavio je Vladislav Bajac, direktor Izdavačke kuće "Geopoetika" koja je upravo objavila Pamukov roman "Zovem se Crveno".

Jedan od najznačajnijih savremenih turskih pisaca Orhan Pamuk gostovaće u Beogradu 15. i 16. maja, najavio je Vladislav Bajac, direktor Izdavačke kuće "Geopoetika" koja je upravo objavila Pamukov roman "Zovem se Crveno".

Najpoznatiji Pamukov roman, napisan 1998. godine, u Turskoj je doživeo 23 izdanja, objavljen je u 200.000 primeraka, a do sada je preveden na 25 jezika. Ovo je prvo izdanje romana "Zovem se Crveno" na srpskom jeziku, u prevodu Ivana Panovića, a "Gepoetika" je prethodno objavila i romane "Bela tvrdjava" i "Novi život", rekao je Bajac i najavio nastavak objavljivanja Pamukovih dela na srpskom jeziku.

Orhan Pamuk rodjen je u Istanbulu 1952. godine. Jedno vreme studirao je arhitekturu, a potom je upisao i diplomirao novinarstvo. Za sebe kaže da je u detinjstvu i mladosti maštao o tome da postane slikar, a aktivno se posvetio pisanju 1974. godine.

Izdavačka kuća "Milijet" dodelila mu je 1979. godine nagradu za rukopis prvog romana "Dževdet-beg i njegovi sinovi", koji je objavljen 1982. godine. a godinu dana kasnije dobio je prestižnu nagradu koja nosi ime slavnog turskog pisca Orhana Kemala.

Istorijski roman "Bela tvrdjava" (1985) u kojem je opisana veza mletačkog roba i njegovog turskog gospodara, proširio je popularnost i slavu Orhana Pamuka i izvan granica Turske. Ova knjiga je prevedena na sve velike zapadne jezike.

Njegov četvrti roman "Crna knjiga" (1990), zahvaljujući svojoj složenosti, bogatstvu i punoći izraza, smatra se jednim od najkontroverznijih, ali i najpopularnijih romana savremene turske književnosti.

Istorijski roman o životu i umetnosti osmanskih majstora minijature u kasnom 16. veku "Zovem se Crveno" doneo mu je najveću popularnost, ne samo u Turskoj, nego i širom sveta.

Radnja romana odvija se tokom devet snežnih, zimskih dana 1591. godine u Istanbulu. Sultan Mehmed III tajno naručuje jednu veličanstvenu knjigu: da je, u slavu njegovog života i carstva, iluminiraju najveći umetnici toga doba - na evropski način. U jednom vremenu nasilnog fundamentalizma, medjutim, to je opasan poziv, uvreda za islam. Stoga, uglednom krugu umetnika, radi njihove sigurnosti, nije dozvoljeno da znaju za koga rade.

Kada jedan od minijaturista nestane i pojavi se strah da je ubijen, njegov majstor mora da traži pomoć spolja, pokušavajući da utvrdi da li je ubijeni slikar pao kao žrtva profesionalnog rivalstva, romantične ljubomore ili religijskog terora.

Vladislav Bajac ocenio je roman "Zovem se Crveno" kao jedno od najznačajnijih dela savremene svetske književnosti, u kojem pisac pokušava da otkrije korene fundamentalizma, naročito u islamskom svetu, kao i probleme identiteta malih nacija.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE