• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmili Bakočević nagrada za životno delo

Sopran Radmila Bakočević ovogodišnja je dobitnica Nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za životno delo.

Najbolji koncert u 2010. godini, prema oceni žirija UMUS-a, priredio je trubač Mladen Đorđević, dok je Nagradu UMUS-a za najboljeg mladog umetnika dobila violončelistkinja Maja Bogdanović, saopšteno je iz tog udruženja.

Žiri za dodelu godišnjih nagrada UMUS-a radio je u sastavu: Snežana Nikolajević, Aleksandar Pavlović, Biljana Gorunović, Aneta Ilić i Ante Grgin. Sve odluke o priznanjima donete su jednoglasno.

Nagrada UMUS-a dodeljuje se po 41. put, a sastoji se od diplome i novčanog iznosa koji finansira Ministarstvo kulture Srbije. Mladi umetnici dobijaju i priliku da održe solistički koncert u organizaciji UMUS-a.

Priznanje će laureatima biti uručeno 5. maja u prostorijama Udruženja muzičkih umetnika Srbije u Beogradu.

Tokom duge i veoma bogate karijere, (43 sezone pevala je u Narodnom pozorištu), svojim raskošnim glasom oplemenila je gotovo sve što je bilo napisano za lirsko-dramski fah: od Verdija, preko Pučinija, do Belinijeve “Norme”, koju je pevala više puta i od same Marije Kalas.

Ravnopravno sa operskom karijerom negovala je i koncertno pevanje. Sa izrazitim smislom za izvođenje oratorijumskih dela, nemačkog, francuskog i ruskog lida i pesama jugoslovenskih kompozitora, nastupala je na koncertnim podijumima u Beču, Berlinu, Drezdenu, Parizu, Rimu, Moskvi, Lenjingradu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani...

Za razna umetnička ostvarenja dobila je više priznanja, kao što su Oktobarska nagrada grada Beograda (1960), Sedmojulska nagrada (1970), nagrada AVNOJ-a (1979), nagrada UMUS-a (1987), Vukova nagrada (1991), nagrada “Targo d’oro” za kreaciju Norme koja je u sezoni 1976/77. godine proglašena najboljim operskim ostvarenjem u Italiji...

(MONDO/Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE