„Za ovu enciklopediju možemo slobodno reći da je srpski Larus“, izjavio je jedan od ljudi koji je četiri godine mukotrpno radio na prikupljanju podataka za kompletiranje čuvene enciklopedije Larus na srpskom jeziku.

Više od stotinu saradnika, među kojima su uglavnom bili profesori Beogradskog univerziteta, počelo je rad na ovom projektu 2006. godine. Posle četiri godine, zaokružili su eidiciju
od pet tomova ovog kapitalnog izdanja.

Vizionar Pjer Larus obnovio je ovaj projekat u XIX veku i od tada pa do naših dana Larus je univerzalno i u celom svetu prepoznatljivo ime za najbolje enciklopedije. Larus je sinonim za pouzdanu i neophodnu enciklopediju.

Larusova širina i pouzdanost učinili su da ova izdanja predstavljaju glavnu referentnu literaturu i da se ime Larus u srpskoj kulturi shvata kao sinonim za enciklopediju.

Rad na enciklopediji je bio izuzetno zahtevan jer je pored prevoda trebalo uneti sve ono što je od značaja za srpsku kulturu i kulturu zemalja bivše Jugoslavije ili okruženja. Uz pomoć eminentnih stručnjaka i prevodilaca za nauku, istoriju, medicinu, umetnosti, sport, srpsko izdanje dopunjeno je, po Larusovom modelu, odrednicama iz svih oblasti koje su vezane za našu zemlju, kulturu, istoriju, jezike, ljude i gradove.

Na koktelu upriličenom povodom završetka jednog od najobimnijih poslova u izdavaštvu, u Francuskom institutu, urednik izdanja Vojin Ančić imao je slikovit opis značaja enciklopedije „Larus“:

"Dokle god se zemlja bude okretala, okretaće se i stranice Larusa", rekao je Ančić, i dodao: "Živelo sve što u ovoj našoj maloj zemlji uspe da se privede kraju, završi i kompletira".

Koktelu su prisustvovale mnoge poznate ličnosti iz sveta nauke i kulture, među kojima i Milka Canić. Nismo proverili da li i njena čuvena rečenica: „Dobro veče“, pre početka svake „Slagalice“, ušla u enciklopediju.

Edicija Larusove enciklopedije može se nabaviti u u knjižarama "Vulkan" i svim bolje snabdevenim knjižarama, a može se naručiti i direktno od izdavača pri čemu postoje određene pogodnosti pri plaćanju.

(MONDO)