• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Remek dela na gradskim fasadama

Narodni muzej iz Beograda predstaviće tokom leta dela iz svojih umetničkih zbirki na reprodukcijama koje će biti izložene na fasadama u Knez Mihailovoj i još nekoliko ulica u centru prestonice.

Projekat pod nazivom "Art tura" obuhvata 33 reprodukcije umetničkih dela iz zbirki likovne umetnosti Narodnog muzeja u Beogradu, od srpskog slikarstva 18. i 19. veka, preko jugoslovenskog slikarstva 20. veka, do kolekcije strane umetnosti, rekla je direktorka te ustanove Tatjana Cvjetićanin.

Uramljena i opremljena odgovarajućim legendama, na fasadama u centru grada izložena su dela Kloda Monea, Kamija Pisaroa, Pjera Ogista Renoara, Pabla Pikasa i domaćih autora Katarine Ivanović, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Jovana Bjelića, Save Šumanovića i Milene Barili.

Reprodukcije su izrađene posebnom tehnikom štampanja koja omogućava da dela budu predstavljena u punom koloritu i sjaju, bez opasnosti da izblede od sunca.

Za publiku je obezveđeno i audio vođenje kroz izložbu, koje će počinjati od slike "Tahićanka", izložene na fasadi zgrade Narodnog muzeja u Čika Ljubinoj ulici, a završavati se slikom "U parku" na početku Knez Mihailove ulice.

Tatjana Cvjetićanin rekla je da se nada da će i sami Beograđani biti pažljivi prema eksponatima i uživati u njihovoj lepoti, a da niko neće pomisliti da na bilo koji način ošteti izložena dela.

Stalna postavka Narodnog muzeja je već osam godina zatvorena za javnost zbog neadekvatnih uslova za čuvanje i izlaganje muzejskog blaga, tako da je projekat "Art tura" realizovan sa željom da žiteljima Beograda i Srbije omogući da vide makar deo umetničkih dela koja pripadaju zbirkama te ustanove.

Govoreći o početku obnove zgrade Narodnog muzeja, Cvjetićaninova je istakla da je prvi deo novca za izradu glavnog projekta rekonstrukcije obezbeđen u skladu s obećanjem države, kao i da se nada da će do kraja godine sve biti spremno za početak radova na obnovi zdanja na Trgu republike.

Izložba "Art tura" će biti otvorena od 4. jula do 30. septembra.

Pokrovitelj i inicijator izložbe je princeza Jelisaveta Karađorđević, a podršku za njenu realizaciju Narodnom muzeju su dali i Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Srbije, Sekretarijat za kulturu Beograda, Gradska opština Stari grad i kompanije Telekom i Hjulit-Pakard.


(Beta)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lola

Ideja je fenomenalna, ne zaostajemo za svetskim metropolama.

chubura

Konačno nešto normalno i zdravorazumski... Svaka čast za ideju!

SERIJE