• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena "nova" slika Leonarda da Vinčija

Neugledna i naizgled bezvredna slika koju je pre šest godina na aukciji predmeta iz jedne zaostavštine kupio konzorcijum američkih dilera umetnina zapravo je delo Leonarda da Vinčija i danas bi na tržišu lako dostigla cenu od 200 miliona dolara.

Reč je o slici na drvetu "Salvator Mundi" (Spasitelj Sveta) koja prikazuje Isusa Hrista koji u jednoj ruci drži globus dok drugom blagosilja i koja se smatra jednim od najznačajnijih otkriča u umetnosti u poslednjih 100 godina.

Sliku su analizirali i autentifikovali stručnjaci Metropoliten muzeja u Njujorku koji su je procenili na 200 miliona dolara.

"Slika je delovala kao kopija. Bila je u jako lošem stanju i delovala sablasno. Kada su sa nje slinuti naknadni slojevi boje, pojavilo se originalno, izuzetno delikatno delo i svi smo se složili da je to Leonardov rad", kazao je jedan od stručnjaka koji su je pregledali.

Slika ima veoma interesantnu istoriju. Njen prvi vlasnik bio je engleski kralj Čarls I, a zatim njegov potomak Čarls II. Kasnije joj se gubi trag, da bi se ponovo pojavila u XIX veku u vlasništvu Frensisa Kuka. Godine 1958, prodata je na aukciji za svega 45 funti, ali kao delo Đovanija Boltrafija, jednog od Da Vinčijevih učenika.

"Slavator Mundi", koja pomalo podseća na Mona Lizu, biće predstavljena zajedno sa drugim delima slavnog italijanskog majstora u okviru izložbe pod naslovom "Leonardo da Vinči, slikar na milanskom dvoru" koja će od 9. novembra biti priređena u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

(MONDO/Tanjug)

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

pfc

nikad necu razumeti vrednovanje slika realno pablo pikaso i kompaniju su mogli nekom detetu da isvrlja neku glupost i da se potpisu na nju i onda danasji ''strucnjaci''analiziraju sta to znaci i dive se pikasovom radu.ova slika dedice koju je naslikao da vinci GARANT niko ne bi ni pogledao da u dnu nema potpis leonarda !!!

Prolecni mesecic zenskog roda

Kako tek sad odkrivena, godinama se u rasnim emisijama prikazuje na nacionalnog geografiji.

dragutin

koji pablo covece...ccc

SERIJE