• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo indonežanski pisac Pramoedja Ananta

Čuveni indonežanski pisac i dugogodišnji kandidat za Nobelovu nagradu, Pramoedja Ananta Toer, preminuo je u Džakarti, saopštila je njegova porodica.

Čuveni indonežanski pisac i dugogodišnji kandidat za Nobelovu nagradu, Pramoedja Ananta Toer, preminuo je u Džakarti, saopštila je njegova porodica.

Pramoedja (81), koji je bio poznat po svojim antikolonijalističkim novelama i hapšenjima za vreme bivših indonežanskih režima, imao je respiratorne probleme i bolove u grudima poslednjih dana, javila je agencija Antara.
Ta agencija, koja je Pramoedju nazvala jednim od najvećih pisaca Indonezije, javila da je on poslednjih dana odbijao i da jede.

Pramoedja, koji je rodjen u centralnom delu Jave 1925. godine, umro je u kući svoje ćerke, u istočnoj Džakarti, rekao je agenciji Rojters jedan od njegovih unuka.

Za vreme vldavine Suharta, pisac je, zbog svojih navodnih veza sa komunizmom, proveo 14 godina u zatvoru, na udaljenom ostrvu Buru. Tu je napisao svoja najpoznatija dela - kvartet novela, koje su objavljene tek nakon što je izašao iz zatvora 1973. godine.

Dela su mu prevedena na skoro 40 jezika.

U zatvoru su mu bile uskraćene olovka i pero, ali, kako je jednom rekao u intervjuu Rojtersu, toliko je često svoje priče recitovao ostalim zatvorenicima da je posle izlaska iz zatvora bilo potrebno da samo stavi pero na papir i reči su same tekle.

Sredinom 1960-ih, posle nasilja nastalog nakon pokušaja puča pripisanog komunistima, oduzeta mu je i spaljena celokupna lična biblioteka, a kuća konfiskovana.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE