• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lubardina dela kriju još tajni

U Centralnom institutu za konzervaciju u toku je spasavanje dela velikog slikara Petra Lubarde.

Dvadesetak slika koje su pronađene u kući Lubardinih nakon smrti njegove supruge Vere smeštene su u posebnom depou, a stručnjaci CIK-a rade na obnovi najoštećenijih dela.

Slike "Kosovski boj" i "Nokturno 1" već su obnovljene, a očekuje se da će uskoro biti sređen i "Lament nad Njegošem".

U CIK-u kažu da su posle konzervacije na videlo izašli i "novi i neočekivani" rezultati, tako da će istoričari umetnosti morati da se ponovo pozabave Lubardinim stvaralaštvom.

"U dokumentaciji su upisivane određene tehnike, ali se pokazalo da ih Lubarda uopšte nije koristio. Stara dokumentacija je problematična, i neophodno je ponoviti hemijske analize", kaže mr Vanja Jovanović koja rukovodi konzervacijom, i navodi primer slika za koje je upisano da su rađene specijalnom temperom, a zapravo je korišćena polivinil boja.

Među najoštećenijim slikama je "Lament nad Njegošem", dok na nekim slikama čak ima ptičjeg izmeta. Stručnjaci CIK-a sarađuju na konzervaciji sa kolegama iz Italije.

U planu je i obnova kuće Lubardinih u Ilinčićevoj broj jedan, koja je u izuzetno lošem stanju, jer slikareva udovica od njegove smrti 1974. nije kontaktirala ni sa kime veći deo vremena, i legat je strahovito zapušten, pišu "Novosti".

(MONDO)

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Др.

33 слике је мистериозно настало из легата, могао би неко тиме да се позабави.

Veljko

Da,sigurno je supruga kriva.Zasto nisu pomogli zeni finansijski i platili za slike,ili se bar ponudili da joj urede legat?Ma kod nas se kvalitet ne ceni.Kad naucimo da u svakoj oblasti cenimo najbolje i ulazemo u njih,tada ce nam krenuti.

SERIJE