• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada je prvi put upotrebljeno kameno oruđe?

Paleoantropolozi u Etiopiji su možda otkrili najstariji dokaz upotrebe kamenog oruđa. Kosti stare 3,3 miliona godina pronađene su u blizini nalazišta Dikia i na njima se nalaze zarezi koji deluju kao da su načinjeni oruđem koje je napravio čovek.

Ukoliko se ispostavi da su dokazi tačni, to bi moglo da znači da korišćenje oruđa - jedna od glavnih karakteristika ljudi - datira još iz perioda kada su živeli Australopitecinesi, naši preci sa relativno malim mozgom.

Pre ovog otkrića, najstarija upotreba oruđa zabeležena je pre 2,6 miliona godina. Među pronađenim ostacima je i butna kost sa zasekotinama.

"Odmah sam mogao da kažem da su zarezi rezultat upotrebe kamenog oruđa", rekao je Kertis Marean sa Državnog univerziteta Arizone.

Na jednoj rebnoj kosti takođe se mogu videti ostaci uradanja kamenom koji je korišćen kao čekić.

Pojedini stručnjaci, međutim, sumnjaju u ova otkrića.

Manuel Domingez-Rodrigo sa univerziteta Komlutense u Madridu je stručnjak za fosilizaciju kostiju. Prema njegovim rečima, slični belezi pronađeni su na kostima starim šest miliona godina ali su njih napravile životinje koje su glodale kosti ili su rezultat ujeda krokodila.

Stručnjak sa Univerziteta Ilionoj, Stenli Ambroz smatra da je izveštaj "preuranjen" i da je potrebno još iskopavanja kako bi se utvrdilo da li je zaista reč o upotrebi kamenog oruđa.

Maeran se, pak, nada da će dodatne dokaze naći u drugim ostacima.

"Postoje fragmenti slične starosti za koje se veruje da su bili modifikovani upotrebom kamenog oruđa, ali se oklevalo sa iznošenjem tih dokaza u javnost".

(MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE