• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dunav fest" - kako je reka menjala Beograd

Prvi Festival kultura Dunava "Dunav fest", od 31. avgusta do 11. septembra na Beogradskoj tvrđavi publici će ponuditi raznovrstan program sastavljen od predstava, koncerata, izložbi, radionica...

Festival će biti održan na tri lokacije, u Kuli Nebojša kao centralnom festivalskom prostoru, na platou Beton hale i Barutani.

Direktorka JP "Beogradske tvrđave" Ivana Lučić-Todosić, član Umetničkog saveta festivala, istakla je da je "Dunav fest" dobio značajnu podršku ministarstva kulture i Skupštine grada i da ima potencijal dugog trajanja.

"Festival će povezati tradiciju Beogradske tvrđave sa savremenim umetničkim stvaralaštvom. Mi u Beogradskoj tvrđavi osećamo svu složenost istorijskih slojeva koji su menjali Beograd i ljude koji u njemu žive. Sa druge strane svedoci smo da Tvrđava inspiriše umetnike, stalno se vraćaju da stvaraju na ovom prostoru, posebno Kula Nebojša, otvorena krajem aprila, izaziva veliko interesovanje", kazala je Todosić.

Prema njenim rečima, Umetnički savet je odlučio da festival dobije ime "Dunav fest" zato što su hteli da ukažu na vekovnu povezanost Dunava i Beogradske tvrđave, na sve ono što je dolazilo u Beograd Dunavom, što ga je menjalo, na protok ideja i kultura koji će se i u narednim godinama odvijati na ovom prostoru.

Dunav fest biće otvoren muzičko scenskim delom "Poslednje putovanje Rige od Fere" koje će biti izvedeno na brodu, tokom plovidbe Dunavom, nastalo na dokumentarnoj građi i po motivima priče Ive Andrića.

Na festivalu će premijerno biti izvedena kompozicija "Istar", staroslovensko ime za Dunav, mladog srpskog kompozitora Ivana Brkljačića koju vredno sprema 20 muzičara.

U Kuli Nebojša pod vedrim nebom koncert klasične muzike održaće lautista Edin Karamazov i sopran Jovanović, a koncert pod nazivom "Muzika na vodi" izvešće Gudači Svetog Đorđa.

Prateći program u Barutani, namenjem je deci i mladima i baviće se pre svega mitologijom i istorijom umetničke fotografije koja obrađuje ovu temu: izložba i film Rastka Ćirića "Ale i bauci", radionice, peščana skulptura Dunava.

U okviru Festivala biće predstavljena i vinska karta Dunava, a šetalište kod Beton hale biće mesto rezervisano za izložbe koje će na originalan način prezentovati Dunav, preplitanje kultura i njihov međusoban uticaj.

(MONDO/Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE