• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KGB ubio Albera Kamija?

Čuveni francuski književnik Alber Kami, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1960. godine, možda je bio žrtva sovjetske obaveštajne službe, naveo je jedan italijanski stručnjak.

Italijanski akademik Đovani Kateli je u listu "Korijere dela sera" izneo teoriju, koju su mnogi skeptično primili, da je KGB likvidirao autora "Stranca" i "Mita o Sizifu" jer je "znao previše i planirao sve da objavi".

Kateli se u tekstu poziva na deo iz dnevnika češkog pesnika Jana Zabrana koji je izostavljen iz italijanskog izdanja. U tom delu, Zabrana piše o svom susretu sa ruskim KGB kontaktom.

"Čuo sam nešto veoma čudno od čoveka koji zna mnogo stvari i koji ima dobro obaveštene izvore. Zabrana je rekao da su saobraćajnu nesreću u kojoj je Alber Kami poginuo 1960. organizovali sovjetski tajni agenti. Oni su oštetili gumu automobila tako što su koristili opremu koja je pri određenoj brzini izduvala gumu."

Kateli je naveo da je naređenje da se ubije Kami poteklo direktno od tadašnjeg sovjetskog ministra spoljnih poslova Dimitrija Šepilova koji se razbesneo člankom objavljenim u jednom francuskom listu 1957. godine u kome ga Kami krivi za odluku Moskve da pošalje vojsku u Mađarsku i uguši pobunu 1956. godine.

Ovaj scenario nije ubedio francuskog filozofa Mišela Onfreja, koji radi na biografiji Kamija.

"Mislim da to nije verovatno. KGB je imao druge načine da se reši Albera Kamija."

Onfrej je dodao da je Kami u vreme pogibije kod sebe imao povratnu kartu za Pariz gde je nameravao da provede Božić sa porodicom i da je tek u poslednjem trenutku odlučio da se vrati sa prijateljem i izdavačem Mišelom Galimarom.

Njihov automobil je, navodno, skliznuo sa zaleđenog puta i udario u drvo. Kami je umro na licu mesta, dok je Galimar preminuo nekoliko dana kasnije.

Vojtek Ripka sa Instituta za studije totalitarnih režima u Pragu , takođe, sumnja u Katelijevu verziju događaja i navodi da je njegove tvrdnje nemoguće proveriti, jer Rusija u strogoj tajnosti čuva sve informacije o komunističnoj tajnoj policiji.

Alber Kami je rođen u novembru 1913. godine. Bio je književnik, novinar i filozov. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1957. godine i posle Rađarda Kiplinga bio je najmlađi dobitnik te prestižne nagrade i prvi autor rođen u Africi koji je dobio to priznanje.

(Tanjug/MONDO)

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Arsenal girl

Kakva glupost! Pa da je KGB to zaista planirao, ubili bi ga na neki drugi i sigurniji nacin!!! Ne razumijem, zasto za sve lose krive ruse! A sto se tice samog Kamija, covjek je bio .... mozak! ja obozavam njegova djela!

dr Zwitter

Kakav crni KGB,kakve teorije zavere - Alber Kami je bio covek koji je pio bure vina na dan...Mislim da sam time sve rekao!

JaSamJaJeremija

Ne znam šta više volim: Stranca ili dobru teoriju zavere! Istina je negde tamo!

SERIJE