• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kapitalno izdanje "Bibliografija Ive Andrića"

Najobimniju personalnu bibliografiju u srpskoj kulturi, koja obuhvata 15.647 jedinica na 49 jezika, objavili su Andrićeva zadužbina, SANU i Matica srpska.

Povodi za dovršetak i objavljivanje Bibliografije Ive Andrića bila su dva Andrićeva jubileja - sto godina od objavljivanja njegovog prvog književnog rada (Bosanska vila, 30. 9.1911) i pedeset godina od prijema Nobelove nagrade (Stokholm, 1961).

Uz finansijsku i punu saradničku podršku Andrićeve zadužbine, Andrićevu bibliografiju (1911-2011) uredio je dopisni član SANU Miro Vuksanović, a recenzenti su akademici Predrag Palavestra i Nikša Stipčević.

Bibliografske jedinice raspoređene su u tri poglavlja. Prva celina popisuje poeziju, romane, pripovetke, eseje, putopise, sećanja, intervjue i prepisku, na srpskom i još 49 jezika, kao i Andrićeve prevode.

U drugom delu okupljena je literatura o Andriću, a treći čine sedam registara (naslovi izvornih i prevedenih izdanja, odabrana dela, autorski imenik, predmetnice, naslovi knjiga i periodike u kojima su Andrićevi radovi i tekstovi o njemu).

Iz svake knjige je prenet sadržaj, po naslovima i stranicama, a samo mali broj radova nije bio dostupan bibliografima, koji su pažljivo uneli neophodne podatke i uradili korekturu.

Knjiga ima 1.080 stranica velikog formata, i izrađena je po međunarodnim standardima. Biće poklonjena naučnim i narodnim bibliotekama u Srbiji, slavističkim centrima i lektoratima srpskog jezika u inostranstvu.

Stotine primeraka razmeniće Biblioteka SANU i Biblioteka Matice srpske sa inostranim akademijama i nacionalnim ustanovama. Andrićeva zadužbina će deo tiraža ustupiti svojim saradnicima za naučno izučavanje.

Knjiga je u istom obliku dostupna na veb stranicama Zadužbine Ive Andrića i Biblioteke Matice srpske, kao i u njenom elektronskom katalogu i u Virtuelnoj biblioteci Srbije.

Akademik Palavestra je kao recenzent knjige izjavio da je ovo " dosad najpotpuniji popis knjiga i radova o Andriću, iz kojeg se dobro vidi njegovo visoko mesto u svetskoj književnosti i sudbina Bosne i Balkana u evropskoj i svetskoj istoriji od XV veka do naših dana".

On je ocenio da Bibliografija "nije samo neopohodan priručnik za dalja istraživanja nego je i veliki kulturni, književni i naučni poduhvat današnjeg naraštaja na održanju i poštovanju Andrićevog dela kao izvanrednog stvaralačkog i moralnog doprinosa našem jeziku, našoj književnosti i duhovnim tekovinama modernoga vremena".

Vuksanović je kao glavni urednik Bibliografije izjavio da su " njegovi saradnici za nepune dve godine, po savremenim pravilima, sastavili bazičnu knjigu za proučavanje dela i ličnosti Ive Andrića".

"Nemamo drugog pisca koji je pod svojim imenom i oko svog imena sastavio blizu 16.000 knjiga, rasprava, ogleda, prikaza i drugih radova. Stoletni rast i značaj Andrićeve literature u celosti su prezentovani i na internetu i u velikoj knjizi. To je bibliografski podvig prvog reda i redak izdavački pothvat", ocenio je Vuksanović.

(Tanjug)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

valjevka

Divno! Svaka cast! Mnogi od nas bi zeleli da poseduju tu knjigu. Elektronska izdanja ne priznajem. Bilo bi idealno kada bi se nasla u prodaji, pa koliko kosta da kosta.

Kazablanka

Odlicno! Veliki Ivo Andric !!

SERIJE