• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TV: DNK origami za Ginisa

Istraživači Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) i njihove mlade kolege naučnici, napravili su danas origami model DNK lanca, dugačak više od 247 metara, koji bi trebalo da uđe u Ginisovu knjigu rekorda.

U sklapanju lanca, na Trgu Republike, učestvovali su i studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, ali i slučajni prolaznici, a njegovo sklapanjeje je trajalo više od dva sata.

"Svi zajedno smo napravili lanac koji je dugačak 247 metara i 44 centimetara i tako ispunili uslov za obaranje Ginisovog rekorda", rekla je tim povodom naučna savetnica IMGGI-a i glavna koordinatorka projekta "Noć istraživača" Sonja Pavlović.

Pavlovićeva je objasnila da je DNK model zaštitni znak života na zemlji i najvažniji molekul koji postoji u svemiru, ali i "simbol" svakog pojedinca, koji ga čini jedinstvenima.

U svakoj ćeliji postoji lanac DNK dužine dva metra, a da bi se oborio rekord potrebno je napraviti lanac 20 puta veći od uobičajenog.

Predstavnik Festivala nauke Nemanja Đorđević objasnio je da model lanca DNK koji je danas napravljen, u mnogo aspekata odgovara realnosti, jer je svaki njegov deo izgrađen od deset baza, kao i kod tih molekula u ljudskom telu.

Tvorac origami modela DNK je bioinformatičar Aleks Bejtmen, koji je i bio kontrolor akcije u Beogradu, a osim njega obaranje rekorda je kontrolisala profesorka Biološkog fakulteta Gordana Matić.

Za tačno dva dana, pod sloganom "povod za pametan provod", napoznatiji domaći istraživači na 10 lokacija u Knez Mihailovoj povešće posetioce u šetnju sa naukom.

Bašta Platoa biće mesto za sastanak na brzaka. Dobre vibracije obezbediće sastav MistakeMistake a jezikom hemijskih formula posluživaće se piće iz naučnog kafea.

Filmski festival, sa 15 naučnih filmova, okupiraće pažnju radoznalih.

Evropsko ćoše, u Francuskom institutu i Biblioteci grada Beograda, za sve one takmičarskog duha sprema zabavni naučni kviz.

Potpuno besplatno u centru grada, od 18 sati pa sve do ponoći, posetioce očekuje drugačiji provod ovog petka uveče.

U Srbiji će se drugu godinu za redom održati Noć istraživača, inicijativa Evropske unije koja ima za cilj da afirmiše domaće istraživače, predstavi šta oni rade i podstakne mlade da se opredele za istrazivačko-naučnu karijeru.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE