• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven rimski grad iz prvog veka

Duboko ispod kaldrme u Parizu, na levoj obali Sene, radnici su sasvim slučajno otkrili put iz rimskog doba, star 2.000 godina, kao i ostatke rimskih kuća sa podnim grejanjem i kupatilima.

Duboko ispod kaldrme u Parizu, na levoj obali Sene, radnici su sasvim slučajno otkrili put iz rimskog doba, star 2.000 godina, kao i ostatke rimskih kuća sa podnim grejanjem i kupatilima.

"Ostaci rimskih kuća su veličanstveni, jer se jasno vidi nekadašnje podno grejanje, kao i tadašnji 'džakuzi'", objasnio je naučnik Didije Bison, koji nadgleda arheološki lokalitet.

Arheolozi otklanjaju sloj po sloj kako bi došli do geološkog stratuma, odnosno do prvog istorijskog sloja, i skicirali istorijsku hronologiju tog mesta, preneo je AP.

Arheološki lokalitet se nalazi blizu Univerziteta Sorbona, a naučnici veruju da se radi o nekadašnjem rimskom gradu Luteciji, iz doba vladavine rimskog cara Avgusta (63. godina p.n.e. - 14. godine n.e.)

Na lokalitetu su nadjeni i predmeti iz svakodnevnog života, kao što su saksije za cveće, keramika, bronzani lanci i fioke, i oni će uskoro biti preneti u muzeje.

"Pokušavamo da otkrijemo sve o osnivanju grada, kao i o samim osnivačima", rekao je Bison i dodao da je zapanjujuće kako je lokalitet dobro očuvan.

Arheolozi su podeljeni oko porekla ljudi koji su tu živeli, ali se većina slaže da se radi o galskoj aristokratiji koju je regrutovala rimska vojska da bi im pomogla u slučaju gradjanskog rata, pa im je na kraju službovanja u rimskoj vojsci dodeljena zemlja u toj oblasti.

Romanizovani Gali su, nakon povratka iz službovanja, sagradili grad po rimskim normama, ali su koristili lokalni gradjevinski materijal.

Bili su, kako tvrdi Bison, dovoljno bogati da u svojim kućama izgrade kupatila koja su pronadjena u kućama ispod Univerziteta "Pjer i Mari Kiri", odmah pored Sorbone.

Arheolozi su iskopali i nekoliko istorijskih slojeva koji su identifikovani po različitim tipovima kuća - prve kuće su bile od ilovače i slame, dok su se krov od crepa i kuće od čvrstog materijala pojavili kasnije.

Grad je sagradjen u prvoj dekadi prvog veka, odnosno na kraju vladavine cara Avgusta, a tu se nalazi i "cardo maximus", odnosno glavni rimski put koji se danas naziva ulica Sent Žak u pariskom mondenskom petom arondismanu.

Pre rimskog sloja, nalaze se ostaci samostana iz 1630. godine, što govori da je grad bio napušten u periodu izmedju rimskog doba i 17. veka.

Arheolozi su počeli iskopavanja u martu, a moraju da ih završe do kraja juna ove godine, jer će tada radnici nastaviti izgradnju novog centra za istraživanje.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE