• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstava o Tesli u Domu vazduhoplovstva

Glumci Ljubivoje Tadić i Radovan Miljanić obnovili su predstavu "Tesla ili prilagođavanje anđela", koja je bila veoma gledana na repertoaru Narodnog pozorišta od 1994. do 2008. godine.

Prvo sledeće, 249. izvođenje biće 17. oktobra u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, sada kao produkcije Tadićevog "Pozorišta ogledalo".

Tekst Stevana Pešića režirao je Dušan Mihajlović. Predstava bez scenskih efekata stavlja u prvi plan misao genijalnog naučnika kroz izmišljeni intervju koji Nikola Tesla (Tadić) daje novinaru Džonu Smitu (Miljanić) 3. jula 1899. u Kolorado Springsu.

Tadić je rekao da je ovaj neuobičajeni događaj, povratak predstave u život, iniciralo Udruženje vazduhoplovne industrije Srbije, a podržao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

"Imamo gledaoce koji su po više puta dolazili na predstavu. Osećamo odgovornost prema njima da svakoga puta budemo što bolji", rekao je on, dodavši da ne zna zašto je predstava skinuta sa repertoara nacionalnog teatra.

Miljanić je podsetio da su imali uspeha i na mnogim gostovanjima, u eks-ju republikama, u Švajcarskoj, Norveškoj, Švedskoj, Ukrajini, Mađarskoj.

Predsednik Udruženja vazduhoplovne industrije Velibor Vukašinović rekao je da to udruženje, osnovano pre dve godine, ima i sekciju teslijanaca "što je i logično jer bez Teslinih izuma ne bi bilo ni modernog vazduhoplovstva".

Potpredsednica Skupštine opštine Zemun Olga Zorić podsetila je da je 10. jula ove godine u Zemunu prvi put organizovana manifestacija "Dan Nikole Tesle", na kojoj je Tadić govorio deo iz ove predstave i fascinirao sve prisutne.

"Uvrstićemo celu predstavu u sledeći 'Dan Nikole Tesle' koji će postati naš stalni program", najavila je ona.

U međuvremenu, predstava će se igrati u Domu vazduhoplovstva i na gostovanjima, a želja umetnika je da 250. izvođenje bude u Kovilju, rodnom mestu pokojnog pisca Pešića koji im je svojevremeno poklonio svoju dramu o Tesli.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Joca

Samo Teslin patent asinhronog motora (model obrtnog metalnog jajeta) jeste savršenstvo jednostavnosti, i po tome je jedan od najvećih patenata u istoriji čovečanstva.

SERIJE