• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba o ćilibaru u Narodnom muzeju

U Narodnom muzeju u Beogradu će, povodom godišnjice te ustanove, 10. maja biti otvorena izložba "Magija ćilibara", sa predmetima starim izmedju 500 i 4.000 godina, koji potiču iz zbirki velikog broja muzeja iz Srbije i Crne Gore. Najveći broj nalaza je iz šestog i petog veka pre nove ere.

U Narodnom muzeju u Beogradu će, povodom godišnjice te ustanove, od 10. maja biti otvorena izložba "Magija ćilibara", sa predmetima starim izmedju 500 i 4.000 godina, koji potiču iz zbirki velikog broja muzeja iz Srbije i Crne Gore.

Najveći broj nalaza je iz šestog i petog veka pre nove ere i oni se čuvaju u Grčko-helenističkoj zbirci Narodnog muzeja, a većina je iz bogate kneževske grobnice u Novom Pazaru, rekao je na konferenciji za novinare koautor izložbe Aleksandar Palavestra. Smatra se da je ta grobnica, sa 8.000 predmeta, jedno od najznačajnijih nalazišta praistorijskog ćilibara u svetu.

Palavestra, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, ocenio je da izložba u Narodnom muzeju spaja prirodnu istoriju ćilibara, staru 60 miliona godina, sa njegovom kulturnom istorijom, koja traje 3.000 godina.

Ćilibar je fosilizovana smola drveća, koja poseduje elektrostatička svojstva, a takodje je svojevrsna "muzejska vitrina", jer se u njoj, u očuvanom stanju, mogu naći primerci biljnih i životinjskih vrsta iz davnih vremena, ukazao je Palavestra.

Prema njegovim rečima, predmeti od ćilibara počeli su da se "kreću" Evropom u drugom milenijumu pre nove ere, to jest u bronzano doba, kada su narodi "starog kontinenta" i Sredozemlja počeli da se povezuju kroz razmenu i društvene kontakte.

Predmeti od ćilibara koji su pronadjeni na teritoriji Srbije i Crne Gore "slika su društvene elite centralnog Balkana u bronzano doba", ocenio je Palavestra i dodao da su "ćilibarski putevi" obnovljeni u rimsko doba.

Palavestra je pojasnio da naziv izložbe potiče od činjenice da sve mitologije Evrope govore o ćilibaru, i da je on vezan za magijske rituale mnogih naroda.

Koautorka izložbe Vera Krstić, viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu, rekla je da su predmeti sakupljeni iz zbirki 17 muzeja u SCG.

Izložba će trajati do 31. avgusta, a pratiće je monografija sa kompletnima kataloškim jedinicama, ilustracijama, crtežima i kolor fotografijama.

Ulaz je 100 dinara. Na Medjunarodni dan muzeja 18. maja je slobodan za sve gradjane, a u potonjih nedelju dana slobodan za mlade do 26 godina.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE