• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi sjaj Boljšog teatra

Boljšoj teatar u Moskvi ponovo je u petak otvoren posle potpune rekonstrukcije u koju je uloženo 700 miliona dolara kako bi to zdanje povratilo svoj nekadašnji sjaj iz 19. veka.

Renoviranje je trajalo šest godina, a cilj je bio da velelepno zdanje povrati svu dekoraciju koja se nalazila na zgradi, a čiji delovi su bili uklonjeni u vreme komunističkih vlasti.

Teatar je dobio najsavremenije opremljenu pozornicu, a napravljena je još jedna podzemna dvorana.
Glavna dvorana renoviranog Boljšoj teatra ima 1.743 mesta. U rekonstrukciju dvorane uloženo je mnogo truda jer su zidovi bili praktično istrulili, pa je bilo potrebno postavljati nove osnove.

Boljšoj teatar (u prevodu Veliki teatar) je sagrađen je na mestu gde se nekada nalazio Petrovka teatar, koji je izgoreo u požaru 1805. Izgradio ga je arhitekta Andrej Mihailov, koji je u blizini sagradio i Mali teatar.

Originalni naziv Boljšoj teatra bio je Carski boljšoj teatar Moskve i svečano je počeo sa radom 18. januara 1825. sa baletskom predstavom Ferdinanda Sora. Do tada su izvođena samo dela ruskih stvaralaca, a strani kompozitori su uvedeni u repertoar oko 1840.

Požar koji je izbio 1853. izazvao je veliku štetu, pa je trebalo tri godine da bude obnovljen. U toku Drugog svetskog rata teatar je pogodila avionska bomba, ali je već sredinom četrdesetih ponovo otvoren, a komunističke vlasti su sa velelepnog zdanja uklonile sva obeležja carske Rusije koja su sada vraćena.

(MONDO/Beta)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nekad bilo..

Ispred teatra Boljšoj ja sam te čekao satima... aaa nostalgija! :(

SERIJE