• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milanković-genije koji je zadužio svet

U prepunoj sali Medjunarodnog pres centra Tanjuga u petak je predstavljena knjiga "Milanković u delima i slici", još jedno delo autora dr Vlada Milićevića posvećeno velikanu svetske naučne misli Milutinu Milankoviću.

Knjiga o naučniku svetskog glasa, čiji rad u Srbiji dugo nije bio primećen na isti način, obuhavta dva dela- životni put Milankovića i njegov besmrtni naučni rad, objasnio je autor.

Posebnost Milankovića, koga, po rečima Milićevića, Amerikanci svrstavaju u pet najvećih naučnika u svetu, je da se u okviru egzaktnih nauka bavio veoma različitim naučnim disciplinama.

Utemeljivač klimatologije, geofizičar, matematičar, naučnik koji je veliki doprinos dao i astronomiji, težio je da stvori sintezu, sliku koja sledi iz celokupnog razvoja egzaktnih nauka. Otuda i njegova knjiga iz tri dela "Doživljaji, uspomene i saznanja" koja ukazuje na metode saznavanja, kako one standardne, tako i nestrandardne. Zato, po rečima profesora dr Radomira Djordjevića, Milanković i slovi za prvog modernog istoričara nauke.

Autor knjige, koji od 2000. godine živi u Kanadi, smatra da je Milanković genije koji je shvatio sve što se u prošlosti dešavalo sa našom planetom, šta se dešava i šta će se dešavati. On smatra da Srbija i Srbi treba na pravi način da vrednuju veličinu Milankovića i da mu se oduže za ono što je dao našoj i svetskoj nauci.

Profesor dr Miroslav Starčević je podsetio da je Milanković rodjen 1879. godine u Dalju i da se po stečenom doktoratu u Beču u Beograd vratio 1939. godine kao prvi srpski doktor tehničkih nauka. Do svih saznanja i naučnih otkrića došao je radom u domovini, kao univerzitetski profesor. U Srbiji je i umro 1958. godine.

Do kraja sedamdesetih godina u svojoj sredini ostao je nepoznat. Po mišljenju profesora Djordjevića, uz poslovičnu srpsku nebrigu za one koji su je zadužili, razlog tome je i sticaj okolnosti.

Iako su Nikola Tesla i Milanković dva najveća srpska naučnika Tesla je poznatiji jer je iz male otišao u veliku sredinu, za raliku od Milanković koji se tada iz velikog Beča vratio u mali Beograd, smatra Djordjević.

Na nepoznavanje njegovog rada uticale su, po njegovom mišljenju i neke efemerne pojave- to što je objavljivao naučne radove i za vreme Drugog svetskog rata i okupacije, njegovo nezanimanje za marksizam i lenjinizam, kao i to što je zbog nepripadanja komunističkoj partiji bio pod stalnom policijskim nadzorom.

Nerazumevanju Milankovićeve veličine doprinelo je i to što je bio matematičar koji se bavio naukom čija dostignuća, poput onih Teslinih, nisu prepoznatljiva i prisutna u svakodnevnom životu najšireg gradjanstva, dodao je Starčević.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE