• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven podzemni stadion u centru Rima

Arheolozi u centru Rima, ispod čuvenog Trga Navona, pronašli Dominicijanov stadion.

Žan-Fransoa Bernar, arheolog i arhitekta u Francuskoj školi u Rimu, rekao je da tim naučnika pokušava da definiše strukturu stadiona čiji se oblik podudara s trgom koji je iznad njega podignut.

Stručnjaci su zaključili da im sada predstoji posao razotkrivanja, povezivanja i izučavanja svega onoga što je zatečeno u podzemnim hodnicima ispod Berninijeve Fontane četiri reke.

"Šupljinu, koja je mogla da primi 30.000 gledalaca, dužine 275 i širine 106 metara, držali su pilastri umesto zidova, što je omogućavalo da u stadion prodire dovoljno dnevne svetlosti", objasnio je Bernar italijanskim medijima, prenosi "Blic".

Još 2005. godine, arheolozi su utvrdili da se ispod čuvenog trga nalazi nešto impozantno i započeli su radove. Sada na ovom projektu radi 40 arheologa i naučnika i jedno je najznačajnijih arheoloških otkrića u novijoj istoriji.

Domicijanov stadion je prvi zidani sportski objekat podignut u Rimu 86. godine za vreme vladavine trećeg imperatora iz loze Flavija. Stadion je, kažu arheolozi, mogao biti i cirkus, jer je u sredini imao obelisk koji je delio pistu. Na pisti su se održavale trke, ali i gimnastička takmičenja i takmičenja u rimskom rvanju.

(MONDO)
.

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zelda

E da sto Nikola spomenu kod nas u Cacku kada bi krenuli redom da otkopavaju srusili bi 70% grada, secam se kod gimnazije kada su raskopali ulicu dubina jedno 5 m ispod lavirint ali bukvalno XD

milan

tu bi ja stavio totija i fudbalere da se igraju,da bude pravi spektakal,hahahaaha...

Maki

Meni je cudno kako ga nisu ranije otkrili :)))))

SERIJE