• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIN-ova nagrada Slobodanu Tišmi

Dobitnik ovogodišnje NIN-ove nagrade je pisac Slobodan Tišma za roman "Bernardijeva soba", saopštio je predsednik žirija Vasa Pavković.

Za Tišmin roman glasali su Vasa Pavković i članovi žirija Mileta Aćimović Ivkov, Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić. Ljiljana Šop glasala je za roman Voje Čolanovića "Oda manjem zlu".

Roman Slobodana Tišme izdvojio se, po mišljenju većine članova žirija, osobenom perspektivom ljudske izolacije i umetničke samodovoljnosti koja izuzetno uverljivo komunicira sa čitaocem.

"U pitanju je pažljivo orkestrirana meditativna proza samosvoljnog pisca, muzičara i performera čije formalne vrednosti obogaćuju savremenu srpsku prozu približavajući je najrecentnijim kretanjima u svetskom romanu", navodi se u obrazloženju.

Na tragu Kafke, Hamsuna, Berharda i ranog Crnjanskog, Tišma ispisuje odu suvišnom čoveku, a umetnik je u svakom društvu naoko suvišan.Tragajući za smislom bivstovanja autorov junak doživljava tihi preporod koji nudi tračak nade savremenom čitaocu, zaključuje se u obrazloženju žirija.

U najuži izbor od 106 dela ušlo je šest romana. Osim Tišme, tu su bili i "Majn Kampf" Svetislava Basare, "Almaški kružoci lečenih mesečara" Franje Petrinovića, "Oda manjem zlu" Voje Čolanovića, "Sasvim skromni darovi" Uglješe Šajtinca i "Kontrolni punkt" Davida Albaharija.

NIN-ova nagrada dodeljuje se pod pokroviteljstvom "Telekoma" Srbije.

Svečano uručenje nagrade biće upriličeno u Skupštini grada Beograda 23. januara, s početkom u 12 sati

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Čestitam gospodinu Tišmi, knjigu je malo teže naći van Beograda...

Gile

Jednom recju - umetnik!

SERIJE