• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Leptir" i "Čežnja" na BDF-u

Holandski plesni teatar nastupiće 11. aprila u Centru "Sava", u okviru Beogradskog festivala igre, sa predstavama "Čežnja" i "Leptir".

Holandski plesni teatar iz Haga nastupiće pred beogradskom publikom sa predstavama koreografkog para Sola Leona i Pola Lajtfuta.

Sol Leon i Pol Lajtfut otpočeli su svoju koreografsku saradnju 1989., a ona danas beleži preko 40 originalnih naslova nastalih za Holandski plesni teatar. Godine 2002., par je proglašen stalnim koreografima trupe.

"Kapriciozna, često kratkotrajna ljubav između dvoje odraslih ljudi... Iskušenje slobode za onoga koji je zatočen u dugoj i inertnoj vezi. Ljubav je nekada bila prelepa, a sada je samo uspomena zatočena u malu, nakrivljenu kockastu sobu…", kaže se u najavi predstave "Čežnja".




"Ona izgleda staro, ali savitljivo. Povija se lagano, gurajući svoje noge. Seda kosa igračice Parvaneh Šarafali, sugeriše određene godine, ali ispod njenog velikog kaputa energija i dalje ključa. Šarafali predstavlja majku igrača Medija Valerskog – centralnu figuru ove postavke, ali istovremeno može biti i prikaz voljene žene sa kojom glavni junak želi da ostari", reči su kojima je opisana predstava "Leptir".

Duo Lajtfut-Leon posvećuje ovaj komad Valerskom. Nije slučajno što je ovaj izuzetni igrač bio inspiracija usled jednogodišnjeg odsustva i posvećenosti svojoj bolesnoj majci. Ona napušta ovaj svet, a njen sin se vraća u sam vrh Holandskog plesnog teatra, kako bi odigrao jedan od zaista posebnih programa haške trupe. Nakon vremena koje je proveo brinući o majci, on sada igrom govori o velikoj ljubavi i praznini koju ona ostavlja ...

Holandski plesni teatar nastao je 1959. godine, kada je 22 ljudi napustilo Holandski nacionalni balet. Pobunjenici obuzeti plesnom strašću i željom da igri daju lični pečat, pod direkcijom Karela Birnija i Bendžamina Harkarvija, počeli su da grade drugačiji repertoar. Od tada, pa do danas, odnosno više od pedeset godina, Holandski plesni teatar zadržava poziciju jedne od vodećih plesnih kompanija u svetu. Bogat repertoar potpisuju veliki majstori koreografije, Jirži Kilijan i Hans van Manen, kao i stalni koreografi Sol Leon i Pol Lajtfut, gostujući koreograf Kristal Pajt i Johan Inger, i mnogi drugi izuzetni plesni stvaraoci poput Ohada Naharina, Nača Duata i Vilijama Forsajta.





(MONDO)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

CocoChanel

Jedva cekam! :)

SERIJE