• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Filmska muzika na Kolarcu

Italijanskom i filmskom muzikom Beogradska filharmonija uz dirigenta Đankarla de Lorenca iz Italije i solistu, ruskog violinistu Sergeja Krilova, u petak u Kolarčevoj zadužbini zatvoriće svoj Popularni ciklus koncerata.

Popularni ciklus koji privlači najveću pažnju publike otvorio je u septembru prošle godine dirigent Darko Butorac i Lara St.Džon, violina. Gosti Beogradske filharmonije u ovom ciklusu bili su dirigent Čarls Olivijeri Munro i violinista Stefan Milenković, dirigent Mladen Tarbuk i pijanista Pavel Kašpar, dirigent Emanuel Patara i bandeonista Peter Save, dirigent Muhai Tang i pijanista Aleksandar Madžar.

Kako je najavila Filharmonija, program završnog koncerta ovog ciklusa donosi zvuke Italije, muziku Đoakina Rosinija, Nikola Paganinija i filmsku muziku Nina Rote.

Ruski virtuoz na violini Krilov nastupao je sa uglednim orkestrima kao što su Bečki simfonijski orkestar, Engleski kamerni orkestar, filharmonijama Sankt Peterburga, Kopenhagena, Češke.

Sa Beogradskom filharmonijom sviraće Paganinijev Peti koncert za violinu i orkestar, jedno od najzahtevnijih dela ikada napisanih za ovaj instrument.
Krilov svira na Stradivarijevoj violini iz 1734. godine. Njegova diskografija, pored nedavno objavljena Paganinijeva 24 kapriča, obuhvata i brojne snimke za izdavačku kuću EMI. Sarađivao je sa slavnim svetskim dirigentima među kojima su Valerij Gergijev, Vladimir Aškenazi, Mihail Pletnjov i Jurij Bašmet.

Italijanski dirigent de Lorenco pred koncert u Beogradu izjavio je da je zadovoljan pripremom, da je za dobar koncert najvažnije da svakom probom postoji napredak i sve bolja međusobna komunikacija.

"Veoma je važan put koji se pređe od početka saradnje do samog koncerta, a ovaj orkestar je dobar, mlad i savladao je težak program, svako delo je zahtevno na svoj način, Rosini je transparentan i tehnički kompleksan, u Paganiniju je teško pratiti solistu koji je sve vreme slobodan i nezavisan, a Rotina muzika je posebna priča, impozantan je volumen zvuka koji treba postići”, kazao je dirigent.

Rota je najširoj publici poznat kao pisac muzike kultnog filma "Kum" Frensisa Forda Kopole. Publika će na sutrašnjem koncertu slušati muziku iz filma "Ulica" Federika Felinija, koji je 1954. godine nagrađen Oskarom.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rob

Aaaaaaaaaaaaaaaa!!!! Zasto ovo citam tek u subotu?

SERIJE