• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba donjeg veša u Etnografskom muzeju

Izložba muškog i ženskog veša pod nazivom "A šta je ispod" biće održana 3. juna u Etnografskom muzeju, u sklopu manifestacije "Noć muzeja".

Izložba muškog i ženskog veša pod nazivom "A šta je ispod" biće održana 3. juna u Etnografskom muzeju, u sklopu manifestacije "Noć muzeja".

Od 18 sati do dva ujutro posetioci će moći da vide primerke ženskog i muškog donjeg veša iz zbirke Etnografskog muzeja.

Cilj izložbe je da pokaže istorijat nošenja donjeg veša; kada je on počeo da se nosi i iz kojih razloga, kako je na njega uticala moda, kakav se nosio u selu a kakav u gradu, saopštio je Etnografski muzej.

"Kada smo počeli da nosimo donji veš? Istraživanja su pokazala da se u nekim ruralnim sredinama nije nosio sve do sredine 20. veka. Taj odevni inventar danas je veoma bitan deo odeće savremene populacije, pogotovu ženske", navodi se u saopštenju.

Na izložbi, nastaloj po ideji Vesne Dušković, biće prikazan donji veš seoskog i gradskog stanovništva nastao tokom 20. veka i njegova transformacija.

"Videćemo da je seosko stanovništvo početkom tog veka nosilo praktičan donji veš; dugačke gaće su nosili i muškarci i žene, a žene, bele, uske i kratke košulje nalik današnjim brushalterima", saopštio je Etnografski muzej.

U gradu je, kako se dodaje, situacija bila malo drugačija, pa je u modi bio svileni veš - gaće, brushalteri, korseti, kombinezoni i spavaćice. Kasnije je prirodni materijal zamenjen veštački, da bi se krajem veka situacija ponovo obrnula.

Donji veš je podložan modnim trendovima i stalnim promenama, poput svakog drugog odevnog predmeta, ocenjuje se u saopštenju.

"Na početku 20. veka, u trendu su bile dugačke gaće i neudobni korseti, u vreme hipi pokreta donji veš je potpuno izašao iz mode, da bi se 90-tih godina vratio u velikom stilu i postao neskriveni deo odeće", naveo je Etnografski muzej.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE