• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Deže Kostolanji" u Bitef teatru

Beogradski Bitef teatar biće domaćin pozorištu "Deže Kostolanji" iz Subotice koje će izvesti tri predstave iz svoje produkcije u režiji Andraša Urbana 26, 27 i 28. aprila.

Reditelj i dramaturg Jelena Bogavac rekla je da će gosti iz Subotice izvesti tri različite predstave: 26. aprila "Dogs and Drugs", 27. aprila "Drakula - svetlosti trenutka" i 28. aprila "Marta Beres One Girl Show".

Bogavac je dodala da je reč o provokativnim, modernim, komunikativnim predstavama, u poznatom duhu subotičkog pozorišta sa kojim Bitef teatar tradicionalno dobro sarađuje jer prepoznaje umetničke tendencije koje je i sam uspostavio.

Prema Urbanovim rečima, na predstavi "Dogs and Drugs" koja se bavi savremenim "fensi" pojmovima: droga, seksualna diskriminacija i specifično nasilje u porodici, sarađivali su sa tri reditelja Bogavac, Ferenc Peter i Zoltan Puškaš.

Koristeći pozorišni jezik tri reditelja su govorila na zadatu temu, a od tog materijala Urban je sa svojim glumcima uobličio predstavu koja je, kako je istakao, njegova najkomunikativnija predstava do sada jer se konkretno bavi ovim temama.

To je žanrovski raznolika predstava ali sa određenim stavom, otvorena prema publici, puna humora, nastala u interakciji sa glumcima koji su učestvovali u njenom nastajanju: Marta Bereš, Arpad Mesaroš, Gabor Mesaroš, Kinga Meze, Imre-Elek Mikeš i Zoltan Pletl.

Druga predstava "Drakula" nastala je pre šest godina ali se prvi put igra u Beogradu. To je neverbalna scenska priča o Drakuli ali i civilizaciji koja nas okružuje, to je aktivistički performans koji se bavi odnosom prema večnosti i sadašnjem trenutku, ispričao je reditelj Urban.

On je dodao da je bitan aktivistički odnos prema pozorištu, da je "Drakula" fizičko vizuelna predstava koja se bavi ljudskim stanjima kroz gest, pokret stoga u predstavi pored glumaca učestvuju i slikari i igrač.

U predstavi učestvuju Đula Francia, Hermina Erdelji, Zalan Gregus, Čaba Heđi, Gabor Mesaroš, Ede Šinkovič i Suzana Vuković.

Treća predstava subotičkog pozorišta je solo glumice Marte Bereš, za koju Urban kaže da bi bila njihova "prvakinja" da imaju to zvanje, da je posebno talentovana, atraktivna glumica i žena koja kroz glumu, muziku i ples pruža publici svoju životnu priču.


Ona sa puno improvizacija razvija svoj odnos sa publikom i koristi sve elemente modernog teatra. Predstavu koju inače igra na mađarskom Bereš će igrati na srpskom.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE