• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šmek Barselone na zidovima Beograda

Institut Servantes i Mikser Haus su u okviru pratećeg programa izložbe "Grafika. 30 mladih umetnika Španije" organizovali radionicu koju vodi Zosen, čuveni strit art umetnik iz Barselone.

Trodnevna radionica se danas završava, a Zosen je 15 umetnika iz Beograda upoznao sa istorijom grafita, različitim tehnikama crtanja, stilovima i uticajima urban arta.

Rođen u Buenos Ajresu 1978, Zosen je u Barselonu došao 1989, kada je imao 12 godina. Pod uticajem pank motiva i slogana "Do it yourself" počinje da stvara, prvo kao samouk, a kasnije pohađa kurseve umetnosti u školi La Llotja u Barseloni, gde dobija diplomu višeg tehničara likovnih umetnosti i dizajna.

Izložba "Grafika. 30 mladih umetnika Španije" je odličan vodič kroz savremenu špansku umetničku scenu. Ideja je da se beogradskoj publici predstave mladi stvaraoci koji se bave grafitima, odnosno onom vrstom likovnog izraza koji su nastali na zidovima španskih gradova.

Iako su njegovi radovi koje karakteriše specifičan šmek Barselone, boje i oblici Mediterana, kao i svež umetnički izraz, izlagani u galerijama širom sveta, Zosen kaže da od crtanja grafita ne može da se živi.

"Moram da se snalazim, često dajem i časove i održavam radionice posvećene grafitima. Kombinujem, bavim se različitim vrstama umetnosti, radim i dela koja mogu da se prodaju, slike... U saradnji sa katalonskom dizajnerkom Klaudijom Font pokrenuo sam modnu liniju Animal Bandido, a radio sam čak i neke reklamne oglase, dakle sve što ima neku umetničku i kretaivnu crtu."

Crtanje grafita u Barseloni, iako popularno, nije više tako jednostavno.

"Nezgodno je to što nas ljudi često doživljavaju kao nekoga ko narušava estetiku grada, a život nam otežava i zakon donet 2006. godine kojim se zabranjuje crtanje grafita. Zbog tog zakona sada radim na periferiji Barselone i u drugim gradovima. Snalazimo se slikajući na metalnim rolo vratima prodavnica, iako je to ograničen prostor za rad", kaže Zosen.

Kruna rada sa umetnicima iz Beograda biće crtanje murala na zgradi Mikser House u Karađorđevoj ulici, a izložbu "Grafika. 30 mladih umetnika Španije" možete pogledati u Institutu Servantes i prostoru Mikser House do 7. maja.

(MONDO)


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE