• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba o Oliveri Marković

Izložba autorke Mirjane Odavić, posvećena čuvenoj srpskoj glumici, biće otvorena 21. maja u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije.

Istaknuta glumica Olivera Marković (1925-2011) ljubav prema teatru pokazala je još u najranijem detinjstvu, da bi u okupiranom Beogradu (1941/44), sa grupom vršnjaka - gimnazijalaca i studenata počela da sprema predstave na Kolarčevom univerzitetu i u beogradskim stanovima.

Posle rata postaje član Omladinskog, pa Akademskog pozorišta i 1948. upisuje Pozorišnu akademiju, u klasi Mate Miloševića. Studirala je zajedno sa Danicom Aćimac, Predragom Lakovićem, Đuzom Stojiljkovićem, Olgom Stanisavljević, Vlastom Velisavljevićem i drugima. Već naredne godine postala je član Beogradskog dramskog pozorišta, a ubrzo, zahvaljujući svom izuzetnom talentu, i glavni nosilac repertoara.

Učestvujući u stvaranju "zlatnog doba" ovog teatra, Olivera Marković pružila je nekoliko nezaboravnih bravura, kao što su Megi u "Mački na usijanom limenom krovu", Maša u "Tri sestre", Katarina u "Ukroćenoj goropadi"...

Bogatstvo glumačkog umeća Markovićeve dolazi do izražaja i u Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji stalni član postaje 1967. U nacionalnom teatru ostvarila je više od 30 uloga, od kojih se izdvajaju: Darja ("Tihi Don"), Koštana ("Koštana"), Agafja ("Ženidba"), Majka Hrabrost ("Majka Hrabrost i njena deca")...

Glumica izuzetne snage i energije, ogromne sugestivnosti, miljenica publike i kritike preminula je 2. jula 2011. godine.

Izložbu u Muzeju pozorišne umetnosti otvoriće dramski umetnik Vlasta Velisavljević.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE