• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TV: Intelektualna revolucija na Dorćolu

Požutele knjige koje su nekada bile sastavni deo svake kućne biblioteke kod nas, danas se teško nalaze. Međutim i to je moguće od nedavno u knjižari "Baraba" na Dorćolu.

Knjižara ima zanimljiv naziv, "Baraba", ali zašto baš baraba?

"Baraba je biblijski lik i pominje se u bibliji na nekoliko mesta u jevanđeljima kao osoba koja je za razliku od Isusa oslobođena od strane Pontija Pilata na zahtev naroda. Baraba je oslobođen jer je prepoznat kao neko ko je zaslužio da bude pošteđen raspeća zbog učestvovanja u ustanku protiv Rimljana", kaže Ratibor Trivunac.

Smeštena u tihoj dorćolskoj ulici Braće Baruh, ova knjižara antikvarnica nudi literaturu koja se bavi prevashodno levičarskim i anarhističkim idejama, ali to nije jedino što tamo možete naći. Rame uz rame sa Bakunjinom, Trockim i Đilasom stoje i Slobodan Jovanović, Vinston Čerčil i prosvetitelji, možete naći sve što vas zanima ili kontaktirati Ratibora Trivunca i pitati za neku retku knjigu.

Knjižara funkcioniše kao zadruga, kako Ratibor u šali kaže, nekoliko prijatelja je udružilo rad na socijalistički način.

Antikvarnica je otvorena jer su ljudi iz "Barabe" smatrali da u Beogradu nema dovoljno mesta gde se može raspravljati o levičarskim i drugim progresivnim idejama ali i o prosvetiteljstvu i istoriji.



Posetilac dorćolske knjižare svaki put može da proćaska sa prodavcem ili čak i da sedne u kutak namenjen za čitanje i pročita redove koji bude njegovu intelektualnu glad.

Iako postoje kratko, Ratibor i prijatelji su već imali kupce koji su kupovali, ni manje ni više nego 15 knjiga, a posetioci su različitog uzrasta.

"Skoro je bio jedan dečak od 14, 15 godina koji je tražio knjige koje se ne bi mogle očekivati za taj uzrast, kao što je neka anrhistička literatura ili komunistički manifest", kaže Trivunac.

Antikvarnica knjige nabavlja preko svojih kontakata u drugim knjižarama, a nekad i neko zakuca na vrata i ponudi svoje knjiško blago. Poneki put i komšije sa Dorćola donesu svoje knjige na poklon.

Knjige se mogu naći pre ili kasnije ali neki vrlo retki naslovi se teško nalaze, a traženi su, zbog toga u "Barabi" razmišljaju da počnu i sa izdavaštvom.

Intelektualna i književna revolucija počinje na Dorćolu.

(MONDO/Dušan Hadži Nikolić)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Komunisti vaskrsavaju - kakva ironija

Ratibor Trivunac je nezavrseni student Filozofskog fakulteta, komunista i predvodnik studentskih protesta 2006. cije smo odjeke i sledbenike videli na delu i ove godine. Evo primera kako "proleterijat", predvodjen Trivuncem, preuzima vlast u svoje ruke, kao i uvek nasilno i neeticki http://youtu.be/uLls9OC3XxM

SERIJE