• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Atelje 212 u štrajku!

Glumci Ateljea 212 održali su u ponedeljak uveče štrajk upozorenja, odloživši izvođenje predstave "Ratna kuhinja" za jedan sat.

Revoltirani načinom na koji aktuelni upravnik Kokan Mladenović vodi pozorište, ali i time kako postupa i ophodi se prema sopstvenom glumačkom ansamblu, glumci Ateljea održali su jednočasovni štrajk upozorenja pustivši publiku koja je došla da gleda predstavu "Ratna kuhinja", koja je otvorila novu sezonu u ovom pozorištu, da u salu uđe u tek u 21, umesto u 20 časova kad je predstava trebalo da počne.

Naime, glumci okupljeni u glavnom foajeu pozorišta, od 19.40 časova dočekivali su publiku koja je došla da gleda prvu predstavu u novoj sezoni – "Ratnu kuhinju", objašnjavajući svakom ponaosob ko je ušao na vrata Ateljea da je u toku jednočasovni štrajk upozorenja i da će predstava umesto u 20, početi u 21 čas.

Posetioci su veoma blagonaklono dočekivali vest da će sat vremena provesti u foajeu i niko nije napustio pozorište, a od prisutnih su se uglavnom mogli čuti komentari podrške glumcima. Glumci su se publici i individualno obraćali, objašnjavajući svakome koga je zanimalo, zašto se događa štrajk i šta je uzrok tome.

Kada se publika već okupila u većem broju, obratila im se glumica Gorica Popović, koja im je i zvanično objasnila da je u toku štrajk i zahvalila im se na razumevanju i podršci.



U 20.45 minuta glumci su "pustili" publiku u salu, gde su se još jednom okupili na bini i pročitali i obrazložili svoje zahteve.

"Tražimo smenu upravnika Ateljea 212 Kokana Mladenovića zbog poremećenih međuljudskih odnosa, zbog ugrožavanja ličnog i umetničkog integriteta, zbog negativnog nalaza budžetske inspekcije koja je utvrdila niz nepravilnosti i prekršaja u radu pozorišta, kao i zbog sklapanja ugovora sa samim sobom, a bez saglasnosti Upravnog odbora Ateljea 212", deo je teksta koji su glumci večeras pročitali publici I prisutnim predstavnicima medija.

"Hvala vam na strpljenju i na razumevanju, želimo vam prijatno veče u vašem i našem Ateljeu 212",reči su kojima je Gorica Popović na kraju izlaganja pozdravila prisutnu publiku, a oni su glumce sa scene ispratili gromoglasnim aplauzom.

Da podsetimo, 25 od 33 člana glumačkog ansambla Ateljea 212 traži smenu upravnika Kokana Mladenovića, kome zameraju samoreklamerstvo, diletantizam, bahato ponašanje, zanemarivanje sopstvenog ansambla u korist saradnika sa strane, kao i to da je ne nenamenski trošio sredstva pozorišta i potpisivao ugovore sa samim sobom kao autorom, od čega je imao materijalnu korist.

Glumci su složni u oceni da se ovakva situacija u Ateljeu 212 nikada do sada nije dogodila i da je štrajk, nažalost, bio jedini način da se dopre do onih koji imaju ingerencije i moć odlučivanja kada je o ovakvim stvarima reč. Smatraju takođe da je ovo jedini način (sve ostalo su već pokušali) da se njihov glas čuje i jedini način na koji oni mogu da izraze svoje ogromno nezadovoljstvo aktuelnom situacijom "u kojoj je nemoguće ni raditi ni stvarati". Takođe se nadaju pozitivnom ishodu i skorom rešenju ovog problema, kao i tome da će nadležni imati sluha za situaciju u kojoj se ova Kuća i njeni zaposleni nalaze već duže vreme.

Predstave u Atelje 212 će se od sutra održavati u regularnim terminima, bez zakašnjena, a glumci su dali nadležnima rok do 30. septembra da odgovore na njihove zahteve, kada će stupiti u generalni štrajk.

Glumcima Ateljea 212 podršku su pružile i kolege iz drugih pozorišta, njih ukupno 90, slobodni umetnici i Udruženje dramskih umetnika Srbije.

(Maša Čović, MONDO)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kjara

Dobro bi bilo da se ovde, po prvi put u Srbiji, obistini kletva "ne daj Bože, da se svi Srbi slože" i smene nekoga tijanićevskog kalibra - barjaka za sve zastave. Ako je cena rada pozorišta besramni inat, onda i novi ministar kulture treba da ode zajedno sa svojim, ali zasigurno, daleko talentovanijim kolegom.

Shmokljan

Lepo da jedna skupina moze da zdruzi snage do konacne pobede. To u ovom narodu mora da se ceni, jer najmanje smo slozni, pa i kad je tesko.

Petar

Smenjite vec jednom tog coveka!

SERIJE