• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slike Pikasa i Vorhola za 35 miliona

Slike "Mrtva priroda sa lalama" Pabla Pikasa i "Kip slobode" Endija Vorhola, biće ponuđene na aukciji u Njujorku, a očekuje se da svaka dostigne cenu od najmanje 35 miliona dolara.

Pikasovo remek delo, na kome je španski majstor naslikao svoju tadašnju ljubavnicu Mari Terezu Valter, smatra se među poznavaocima i stručnjacima jednim od slikarevih najznačajnijih dela koje bi na licitaciji 5. novembra u Sotbiju moglo da bude odneto za 35 do 50 miliona dolara, piše Tanjug.

Rađena pod uticajem nadrealizma, slika predstavlja prikaz mlade žene grčkog profila u obliku statue, a nastala je tako što je Pikaso najpre napravio bistu Mari Tereze, a zatim je tu skulpturu naslikao kao mrtvu prirodu.

Na istoj aukciji će se naći još jedan Pikasov portret Mari Tereze, "Žena na prozoru" (Femme a la fenetre) iz 1936. koji se procenjuje na 20 miliona dolara, prenosi Tanjug.

Vorholov "Kip slobode", nastao u doba kada je pop art umetnik eksperimentisao sa 3D tehnikom, biće stavljen na prodaju nedelju dana kasnije u organizaciji druge velike njujorške aukcijske kuće Kristi koja očekuje da će slika dostići cenu od 35 miliona dolara.

Platno, naslikano u crvenim i zelenim tonovima, sastavljeno je od četiri niza od po šest slika čuvenog njujorškog simbola, i ima trodimenzionalni efekat ukoliko se posmatra 3D naočarima.

To je jedina Vorholova slika iz 3D serije koja je u privatnom vlasništvu.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE