• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova galerija zove na novu izložbu

Izložbu "Fragmenti" Nikole Markovića možete pogledati u Novoj galeriji u Beogradu od 25. oktobra do 19. novembra.

"Fragment, preklapanje, remix i absurd su termini od ključnog značaja za razumevanje mog pristupa slikarstvu. Metodologija je zasnovana na prenošenju ovih koncepata iz viseštruko referentnih polja u čisto vizuelni prostor gde donose sa sobom slojeve sopstvene memorije, kao supstancu nove situacije slike", kaže slikar Nikole Marković povodom svoje izložbe "Fragmenti" u Novoj galeriji.

On je objasnio da se zalaže za otvoreni umetnički koncept koji isključuje zatvoreno i završeno delo.

"U strukturi slike ne otkrivam smisao već elemenat koji postaje značenjski vredan tek u nekom diskursu: slika se ukazuje kao neka vrsta hijeroglifa koji se mogu čitati tek u vezi sa drugim hijeroglifima.

Moj ukupan rad je zasnovan na principu stalnog recikliranja, vraćanja i ponovnog korišćenja vizuelnog, slikarskog i idejnog materijala. Koristim slike i vizuelne informacije koje, po mom mišljenju, imaju potencijal da generišu nove slikarske ideje. Odatle se remix, mesavina starih radova, motiva i fragmenata pojavljuje kao rezultat mojih istraživanja.

Ovakav pristup umetničkom delovanju dovodi do nekonzistentnog modela umetničkog istraživanja. Biram elemente i fragmente iz različitih disciplina i referentnih sistema i ubacujem ih u novu celinu. Nova celina menja tačku gledišta, menja smisao rada, menja stav i poigrava se različitim temama istorije umetnosti, kulture i nauke."

Nikola Marković je rođen 1979. godine u Kopru, Slovenija. Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod profesora Čedomira Vasića. Živi i radi u Beogradu.

Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE