• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TV: Nije svaka knjiga remek delo

Nije, ali ipak nađe put do čitalaca. Tako je i sa knjigama popularnih spisateljica koje se nalaze na policama mnogih od nas. Da li je veliki tiraž automatski i dobra kritika? Da li papir trpi baš sve?

Bestselere novinarki, glumica i pevačica mnogi ljubitelji pisane reči otpisuju iako nisu upoznati sa sadržajem tih knjiga. Međutim, ovi naslovi prodaju se u hiljadama primeraka i potvrđuju komercijalnu vrednost među čitaocima. Da li televizijska popularnost diže tiraž savremenim autorkama?

Domaći knjževni kritičari neumoljivo brane svet knjige objašnjavajući da popularne autorke ugrožavaju položaj knjiga i renomiranih pisaca, dok izdavačke kuće naglašavaju da na književnoj sceni ima mesta za sve autore.

"Važno je prilagoditi ponudu svim čitaocima. Promovišemo naslove autora i autorki koji su veoma traženi, ali one manje popularne. U svojoj ponudi imamo istaknute domaće i strane književnike, nobelovce i autore knjiga za decu. Smatramo da je neophodno otvoriti prostor svima da se izraze, a svaka knjiga naći će put do svojih čitalaca", kaže Tanja Ljubisavljević iz izdavačke kuće "Laguna".

Sa tim se slaže i dramaturg Isidora Bjelica koja ističe da je važno razlikovati profesionalne književnike od autora iz sveta šou biznisa.

"U svetu je trend da glumice, pevačice i sportisti pišu knjige ili objavljuju naručene tekstove i niko to ne dovodi u pitanje. Smatram da to ne ugrožava profesionalne književnike, ali svakako je važno imati na umu da niste književnik ako objavite knjigu. Pisanje je ozbiljan zanat, koji se dugo uči i usavršava", ističe Isidora koja je autorka više od pedeset popularnih naslova.

Pogledajte šta naše popularne spisateljice imaju da kažu na ovu temu i kako se osećaju pri susretu sa čitaocima:



Knjige odavno nisu namenjene samo ljubiteljima literature, već i ljudima različitih književnih ukusa. Veliki izdavači širom sveta i kod nas rado podržavaju uspostavljanje ravnoteže između ukusa o kojima ne vredi raspravljati i nude ponešto za svakoga.

(MONDO)

Za više Mondo TV video priloga posetite našu rubriku MondoTV, a ukoliko imate zanimljivu priču pošaljite nam mail na [email protected], ili nam šaljite linkove ili poruke na Twitteru s hashatagom #MondoTV.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sovce

Izloge knjizara krase uvek najnovija izdanja ili najnoviji naslovi.Do skoro su Andriceve pripovetke krasile izloge svih knjizara,a njega priznajmo ne treba ni reklamirati. Novopecene autore moraju da reklamiraju, obicno kratko, koliko i traju utisci njihovih dela. Sto se tice Bjelice, ona je izuzetno inteligentna i obrazovana, a njena dela su vrlo razlicita-od ljubica do ozbiljne literature. Neko napise 2 knjige koje vas obore s nogu (Mirjana Novakovic), a neko 30 bezazlenih i 2-3 izvanredne (I.Bjelica). Biraj knjigu prema trenutnom raspolozenju i interesovanju i uvek procitaj bar deo teksta.

Tamara

Znate kako, to što Bjelica ima 50 knjiga ne znači da je išta bolja od voditeljki spisateljica. Čitala, zgrozila se. A knjige koje one pišu oduvek su postojale, ali su se prodavale po trafikama i zvale su se ljubići. Problem je što su sad podignute na rang prave knjige i čitaocima se plasiraju kao umetnost. Dobijaju primat. Ceo izlog u knjigama Sanje Marinković, a kopam po knjižari i jedva iščupam jednog genijalnog Andrića.

SERIJE