• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petar Pan sleće u Narodno pozorište

Balet "Petar Pan" premijerno će biti izveden 10. novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Petar Pan i družina će zaista leteti!

Balet po romanu Džejmsa Metjua Berija stiže na redovni repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu. Reč je o predstavi koja je svetsku premijeru imala pre deset godina u Las Vegasu, po porudžbini Baleta Nevade, a igrana je širom SAD.

Originalnu muziku za čuvenu priču o dečaku koji ne želi da odraste, komponovao je Tomas E. Semanski, koji je živeo i radio u Njujorku. Koreografiju je osmislio Brus Stajvel.

"Balet o Petru Panu je za mene ispunjenje životnog sna, čuvena priča o dečaku koji odbija da poraste i dalje me dotiče, kao i san o letenju za koji sam uveren da je san svakog čoveka", rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu, međunarodno priznat koreograf i pedagog Stajvel.

On je objasnio da je reč o tehnički veoma zahtevnoj predstavi, ali istovremeno zabavnoj i estetski vrhunski urađenoj.

"Veoma sam zadovoljan scenografijom i kostimima, sve je urađeno profesionalno, kvalitetno i lepo. Ovaj balet se igra već deset godina, ali nikada nije isti s obzirom na to da se igrači menjaju", rekao je koreograf.

Na premijeri u Beogradu, Petra Pana će tumačiti solista Baleta Narodnog pozorišta Jovan Veselinović.

"Imam dvoje dece i znam koliko im je priča o Petru Panu draga, zato se posebno radujem što učestvujem u ovom projektu. Osim koreografije, morao sam da naučim i da letim, što nije baš lako. Na jednog igarača ide dvoje pomagaća koji se nalaze iza scene", rekao je Jovan Veselinović.

Osim njega, "leteće" i ostali iz družine Petra Pana. I Kapetan Kuka, naravno, kojeg tumači Nejtan Kotam koji je ovaj lik tumačio i u SAD na premijeri pre deset godina.


"Kapetana Kuku sam prvi put tumačio kada sam imao deset godina, u mjuziklu u mojoj školi, a kasnije i u istoimenom baletu, na premijeri u Kaliforniji. Drago mi je da sam sada u Beogradu i radujem se premijeri", rekao je Kotam.

Osim njih, u predstavi učestvuju i učenici beogradske Baletske škole "Luj Davičo" i Baletske škole Nacionalne fondacije za igru.

Za letenje i ostale specijlne efekte zadužena je kompanija Flying By Fou, a za izvođenje u Narodnom pozorištu podršku je dala ambasada SAD u Beogradu.

Ova bajkovita baletska predstava prvenstveno je namenjena deci ali, prema iskustvu desetogodišnjeg života "Petra Pana" u američkim pozorištima, i roditelji sa zadovoljstvom gledati ovaj balet.

Prva repriza je u nedelju, 18. novembra od 18 časova. Ulaznica za prvu reprizu više nema, ali deca ne treba da brinu - balet "Petar Pan" imaće brojna izvođenja, poručuju iz Narodnog pozorišta.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Balerina

Predstava je genijalna. Obavezno odvedite svoje klince, scene letenja su fenomenalne kao i sve ostalO!

SERIJE