• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminula Ksenija Jovanović

Prvakinja Narodnog pozorišta u penziji preminula je u Beogradu u 84. godini.

Ksenija Jovanović, istaknuta dramska umetnica, preminula je u Beogradu, prenosi Radio-televizija Srbije.

Završila je Visoku filmsku školu Vjekoslava Afrića, a zatim postala član filmskog pozorišta pri "Avala filmu" koje su vodili Jovan Kulundžić i Aleksandar Ognjanović. Prvu rolu imala je 1949. u filmu "Barba Žvane", a dve godine kasnije dobila je angažman u BDP-u.

U Narodno pozorište prešla je 1961, i tamo ostala do danas, iako je 1989. otišla u penziju. Gostovala je u JDP-u, Zvezdara teatru, Ateljeu 212 i više projekata u Teatru poezije. Ostvarila je i 210 radijskih uloga.

Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima je i Plaketa i Godišnja nagrada Narodnog pozorišta, "Raša Plaović" za ulogu u predstavi "Tri visoke žene", Orden Svetog Save drugog reda, godišnju nagradu JDP-, dve Sterijine nagrade, Dobričin prsten za životno delo i mnoge druge.

Ostvarila je veliki broj uloga u klasičnom i savremenom repretoaru, od kojih se mogu izdvojiti: Erzilija ("Odenuti nage"), Elizabeta ("Lov na veštice"), Kraljica Natalija ("Konak"), Barunica Kasteli ("Gospoda Glembajevi"), Konstanca ("Dugi život kralja"), Jokasta ("Edip"), Bernarda ("Dom Bernarde Albe"), Žena A ("Tri visoke žene"), Hekuba ( "Trojanke"), Piščeva majka ("Mamac"), Starija dama ("Sudija"), Majka bega Pintorovića ("Hasanaginica")...

Datum i mesto sahrane biće uskoro saopšteni.

(MONDO, foto Narodno pozorište)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Crnogorac 1981

Velika umetnica, sjajna žena pamtim njen prvi film Barba Žvane iz 1949.godine zatim po meni njena najbolja uloga je bila u filmu Operacija Beograd iz 1968.godine, takođe odlično je odigrala i nekoliko epizoda serije Povratak Otpisanih iz 1976.godine, a to su po meni njene najbolje uloge. Ona je za mene bila i ostaće najbolja glumica Srbije svih vremena. Ovom prilikom u svoje i u ime moje porodice izražavam najiskrenije saučešće njenoj porodici. Mnogo će nam svima nama nedostajati i nikada je nećemo zaboraviti. Neka joj je vječna slava i hvala.

Jovan

Najiskrenije saucesce porodici i poslednji pozdrav velikoj umetnici i predivnom coveku. Neka Vam je vecna slava

Milica Kv

Jaka, predivna žena i umetnica...

SERIJE