• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štrajk upozorenja Pozorišta na Terazijama

Članovi dva reprezentativna sindikata Pozorišta na Terazijama zakazali su 13. februara u 19 sati u holu ovog teatra polučasovni štrajk upozorenja.

Razlog za štrajk je to što deo kolektiva, njih 80 od 141, zahteva ostavku direktora ove kuće Mihaila Vukobratovića, kao i predsednika Upravnog odbora Ivice Tomaševa, jer, kažu, nisu zadovoljni njihovim dosadašnjim radom.

Prema rečima jedne od članica UO, glumice Elizabete Đorevske, situacija u Pozorištu na Terazijama se može definisati kao "spolja gladac, a unutra jadac". Ona podseća za list "Danas" da su predstavnici sindikata još u julu prošle godine prozvali direktora, jer su došli do saznanja o nezakonitom poslovanju i finansijskim malverzacijama rukovodstva pozorišta.

"Organizujemo štrajk upozorenja, što znači da će izvođenje predstave 'Zona Zamfirova' početi sa pola sata zakašnjenja. Za to vreme bićemo u holu i delićemo obaveštenja publici i novinarima o razlozima našeg štrajka", kaže Đorevska za list "Danas".

Ona dodaje da prema oceni sindikata, rukovodstvo njihove kuće ulazi u dugove bespotrebno, a štedi na svojim ljudima, isplaćuje visoke honorare spoljnim saradnicima, dok zaposleni nemaju ni osnovna sredstva za rad.

Direktor Pozorišta na Terazijama Mihailo Vukobratović, kaže da od zaposlenih još uvek nije dobio nikakav dopis, ali da je upoznat sa razlozima njihovog štrajka.

"Sa tim su upoznati i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i Gradski sekretarijat za kulturu. Ali pitanje je da li su njihove žalbe realne? One to nisu, zato što se radi o rekonstrukciji nekih događaja i neshvatanju budžetskih mogućnosti pozorišta. Njihove žalbe nemaju utemeljenje u vremenu u kome živimo", ističe Vukobratović i dodaje da će nastojati da izgladi probleme sa ansamblom.

Sindikati Vukobratoviću zameraju što je tri puta režirao predstavu "Briljantin", od toga dva puta kao direktor kuće i što je angažovao i napravio ugovor sa sobom, rediteljem, koji predviđa i tantijeme od pet odsto bruto prihoda. Za treću režiju ove predstave angažovani su pomoćnica reditelja, scenograf honorisan sa 5.000 evra, i koreografski par iz Zagreba koji je pozorište koštao 9.500 evra. Autorski troškovi prema dostavljenim kopijama ugovora u koje su sindikati imali uvid iznosili su pre prvog dizanja zavese više od 40.000 evra (bruto), a, kako kaže Đorevska, to je trebalo da bude samo jedna jeftina obnova predstave.

Sindikalci navode i primer projekta "Glorija" i "Grk Zorba", koprodukcija sa Festivalom Grad teatar iz Budve, kao primer nezakonitog poslovanja, kao i predstave "Ženski orkestar" i "Život Jevremov", skupe projekte koji su bačeni u vodu pred premijeru, odnosno posle nekoliko izvođenja.

"Danas" piše da je odraz celokupnog stanja i neodgovarajućeg upravljanja kućom je i skandalozno otkriće da je jedna radnica računovodstva nekoliko godina unazad prebacivala novac s računa pozorišta na svoj privatni račun, čime je oštetila ovu kuću, kako se sumnja, za više od 10 miliona dinara. Istovremeno, oni naglašavaju da je već osam godina pozorište funkcionisalo bez šefa računovodstva, i da je sve papire i dokumenta potpisivao direktor.

Đorevska ističe da je, otkako su Ljubiša Dinčić i ona stupili na mesto članova UO iz redova zaposlenih, 9. marta, do danas održana samo jedna prava sednica UO i dva pokušaja iste.

(MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Javasluk

Copy 212 paste Terazije!

SERIJE