• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba "Samo svoja: Sonja Savić"

U Domu omladine Beograda od 11. do 19. marta biće održana multimedijalna izložba posvećena ovoj jedinstvenoj umetnici.

U holu ispred bioskopske dvorane DOB-a biće postavljena dokumentarna izložba koju će činiti po prvi put izloženi, ekskluzivno za ovu priliku odabrani njeni lični predmeti, fotografije, autorski video radovi kao i multimedijalna instalacija. "Krivci" za koncept su Boban Jevtić, Nenad Veličković i Dragana Kanjevac, a instalaciju je uradio Mateja Ristić.

Publika pamti Sonju Savić kao filmsku zvezdu, ali i kao simbol jedne epohe - snažnog autora, urbanu ikonu i kritičara establišmenta. Ovo je prilika da se podsetimo ko je bila i kako je živela jedinstvena, uvek samo svoja Sonja Savić.

Posetioci izložbe "Samo svoja: Sonja Savić" u Domu omladine Beograda imaće priliku da, osim brojnih fotografija i autorskih video radova, vide i njene lične predmete. Sonjinu violinu, instrument na kojem je kao dete započela muzičko obrazovanje; lična dokumenta, rukopise, scenarija, prve naočare sa dioptrijom, omiljenu kapu i jaknu…

Kao prateći deo programa izložbe, svakog dana u Velikoj sali Doma omladine prikazivaće se film "Sonja", u režiji Dragane Kanjevac.



Sonja Savić, umetnica koja je obeležila svoje vreme filmskim ulogama, jedinstvenom pojavom i stavom, definitivno nije bila čovek materije. Nije skupljala umetnička dela, ona ih je inspirisala. Nije pratila modu, imala je svoju ličnu modu. Radničke pantalone sa kanapom umesto kaiša i kačketi iz Balkanske ulice, malo prerađeni - to je bio Sonjin modni ideal, uniforma za mladog glumca - istraživača i akrobatu.

Njen jezik i način razmišljanja nije potekao ni iz jedne knjige, iako ih je strastveno čitala. Imala je svoj jezik, i samo njoj svojstven način povezivanja znanja.

Sonjina kritika društva bila je lična, samo njena - nepovoljna za bilo kakvu ideološku upotrebu.

(MONDO)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

1968

Velika je steta sto nije imala podrsku dok je bila ziva

sneks

Samo je jedna Sonja Savic! Divna i neponovljiva!

ona

Da nije kasno sto je sada velicamo? Neka joj je laka zamlja...

SERIJE