• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven spomenik Nikoli Tesli na Nijagari

Kod Nijagarinih vodopada u nedelju je svečano otkriven spomenik Nikoli Tesli, rad kanadskog vajara Lesa Drajsdela, koji je podigla tamošnja zajednica Srba.

Kod Nijagarinih vodopada u nedelju je svečano otkriven spomenik Nikoli Tesli, rad kanadskog vajara Lesa Drajsdela, koji je podigla tamošnja zajednica Srba.

Inicijator ideje je srpska pravoslavna Crkveno-školska opština "Sv. Georgije" u Nijagari, koja je u ime srpske zajednice u tom gradu od lokalnih vlasti zatražila dozvolu i 2004. godine raspisala medjunarodni konkurs za spomenik Tesli.

Skulptura predstavlja Teslu koji stoji na asinhronom motoru, u prirodnoj veličini, kada je imao 39 godina. Skulptura je postavljena tako da Tesla "gleda" ka vodopadu gde se nalazi prva hidrocentrala u kojoj rade Tesline turbine stare više od 100 godina.

Pored SAD, gde je proveo najveći deo života, vek i po od rodjenja Tesle, obeležava se i u Srbiji, zemlji porekla njegovih predaka, kao i rodnoj Hrvatskoj.

Vlada Srbije organizovala je trodnevnu centralnu proslavu Teslinog jubileja, u okviru koje će biti izvedena svetska premijera opere "Ljubičasta vatra" američkog kompozitora Džona Gibsona.

Na dan Teslinog rodjenja, 10. jula, na beogradskom aerodromu, koji odnedavno nosi njegovo ime, biće otkriven spomenik Nikoli Tesli, a premijer Srbije Vojislav Koštunica će u Palati federacije prirediti prijem.

U Narodnoj banci Srbije u utorak će biti promovisani i pušteni u opticaj prigodan kovani novac i poštanske marke posvećeni Nikoli Tesli, a na beogradskom Kalemegdanu će biti priredjen muzičko-scenski program.

Tesla je rodjen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, kod Gospića (Hrvatska), a umro 7. januara 1943. godine u Njujorku (SAD).

Američki državljanin postao je 1884, ali se, prema pojedinim navodima, deklarisao kao Jugosloven. Pripisuje mu se i izjava da je "jednako ponosan na svoju srpsku majku i hrvatsku domovinu".

Beograd, u kojem je pohranjena urna s njegovim posmrtnim ostacima, u Muzeju Nikole Tesle, posetio je samo jednom, 2. juna 1892. godine.

Nikola Tesla patentirao je oko 250 pronalazaka u SAD i širom sveta, a medjunarodna jedinica za magnetnu indukciju nosi njegovo ime - tesla (T).

Tesla se danas slavi i u pop kulturi, jednako kao u naučnim krugovima. Postao je superheroj japanskog komičnog stripa, a u novom filmu Kristofera Nolana igra ga Dejvid Bouvi.

Izložba "Teslin čudesni svet elektriciteta"

U Starom dvoru u Beogradu u nedelju je, u okviru obeležavanja 150 godina od rodjenja Nikole Tesle, otvorena izložba "Teslin čudesni svet elektriciteta”.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, izložbu koju čini 27 panoa sa reproduktivnim fotografijama i dokumentima iz Tesline zaostavštine, otvorio je gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović.

"Naš genijelni naučnik je dobu elektriciteta, kako je sam nazvao vreme u kojem je živeo, dao neprocenjivi doprinos", rekao je Bogdanović prilikom otvaranja izložbe.

Prema njegovim rečima, Teslini izumi iz oblasti energetike, tehnike visokog napona, radio tehnike, bežičnog upravljanja i mašinstva, duboko su utemeljeni u svakodnevni život čitavog čovečanstva.

Izložba dokumentovano prati život Nikole Tesle od rodnog Smiljana, preko Karlovca, Praga i Graca gde se školovao, prvih zappslenja u Budimpešti, Parizu i Strazburu, mukotrpnih početaka u Americi, do naučnih otkrića i zasluženih priznanja.

U postavku izložbe uvrštena su četirin radna modela - indukcioni motor sa rotorom, popularno nazvan "Kolumbovo jaje", indukcioni motor u obliku diska, Teslin transformator i Teslina pumpa sa kompjuterskom animacijom rada.

Izložba je obuhvatila i makete Adamsove centrale na Nijagari, laboratorije sa predajnim tornjem na Long Ajlendu i i laboratorije u Kolorado Springsu.

"Teslin čudesni svet elektriciteta" će u toku godine gostovati i u Pertu, Beču, Parizu i Vankuveru.

"Ljubičasta vatra", opera o Nikoli Tesli

Svetska premijera multimedijalne opere o Nikoli Tesli "Ljubičasta vatra" (Violet Fire) savremenog američkog kompozitora Džona Gibsona, jednog od pionira u minimalističkom pokretu, održana je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Zajednički projekat umetnika našeg nacionalog teatra, Belefa i američkih umetnika, operu u jednom činu o srpskom i svetskom velikanu Tesli, čija se 150.godišnjica rodjenja obeležava širom sveta, pobudila je veliko interesovanje beogradske publike, medju kojom su bili i američki ambasador u Beogradu Majkl Polt i diplomatski kor .

Savremenu operu o poslednjim godinama Teslinog života u Njujorku, po libretu Mirijam Zajdel, režirao je Teri O' Rajli (Terry O Reilly), umetnik koji često gostuje na svetskim scenama, a ovu godinu je proveo u Srbiji, radeći na operi sa našim umetnicima.

Teslu je uzbudljivo igrao jedini gost medju solistima, američki tenor Skot Marfre (Scott Murphree). Belu golubicu, Teslinu inspiraciju, koja pomaže da se seti trenutka svog prvog, najvećeg otkrića, obrtnog magnetnog polja, koje je omogućilo nastanak naizmenične struje, igrala je sopran Dragana Tomić.

Reportera je igrao bariton Nenad Nenić, a najintimniju Teslinu prijateljicu Katrin Džonson mecosopran Dragana Stanković

Teslinog prijatelja Mark Tvena igrao je bas bariton Ivan Tomašev, a Margaret Strom, autorku dela "Povratak golubice", kontraalt Ana Lačković koja je opersku karijeru započela u Americi
Orkestrom i horom Opere Narodnog pozorišta dirigovala je Ana Zorana Brajović, naša mlada umetnica koja se usavršavala u Americi kao dobitnica Fulbrajtove stipendije.

Najveća zasluga za vizuelni identitet ove savremene opere u jednom činu pripada našem poznatom koreografu, kostimografu, scenografu, slikaru i reditelju Borisu Čakširanu koji je za "Ljubicacstu vatru" uradio kostime i scenografiju.

Reprizna izvodjenja opere o Tesli su 12, 14. i 15. jula u 21 sat na sceni nacionalnog teatra.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE