• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milion dolara za Hitlerov radni sto

Pisaći sto i stolica koji su se nalazili u luksuznom stanu nacističkog vodje Adolfa Hitlera u Minhenu mogli bi da na licitaciji dostignu cenu od 500.000 funti (milion dolara). Sto i stolicu od hrastovog drveta od američke vlade svojevremeno je kupio anonimni američki kolekcionar.

Pisaći sto i stolica koji su se nalazili u luksuznom stanu nacističkog vodje Adolfa Hitlera u Minhenu mogli bi da na licitaciji dostignu cenu od 500.000 funti (milion dolara).

Britanski aukcijski posrednik Minas Kačadorijan naveo je da je sto i stolicu od hrastovog drveta od američke vlade svojevremeno kupio anonimni američki kolekcionar.

Nameštaj se nalazio u Hitlerovom stanu kada je Firer 1938. godine zajedno sa tadašnjim britanskim premijerom Nevilom Čemberlejnom potpisao zajedničku deklaraciju.

Sto i stolica, koji već sada izazivaju veliko interesovanje, biće prodati na privatnoj aukciji.

Kako je javio BBC, očekuje se da će njihova prodaja premašiti sumu od milion dolara.

Kačadorijan je objasnio da je nameštaj, koji je Hitler nabavio u novembru 1929. godine za svoju privatnu rezidenciju na Princregentenplacu, odličnog kvaliteta, izradjen po svedenom ukusu predratne nemačke buržoazije.

Pisaći sto, rad bavarske firme "Balin", pravougaonog je oblika sa kožnom presvlakom po sredini i sa po jednom fiokom i jednim ormarićem sa svake strane.

Na dnu jednog od ormarića je gvozdena ploča što ukazuje da je možda služio kao sef.

Minhen je početkom 1945. godine okupirala američka vojska.

Malo se zna kako su sto i stolica dospeli u Ameriku, kazao je Kačadorijan, navodeći da je američka vlada početkom sedamdesetih godina organizovala aukciju konfiskovanih predmeta u toku Drugog svetskog rata.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE