• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Retrospektivna izložba Bore Iljovskog

Retrospektivna izložba uglednog makedonskog slikara, beogradskog djaka, Bore Iljovskog otvara se 9. septembra, u Muzeju savremenu umetnosti.

Retrospektivna izložba uglednog makedonskog slikara, beogradskog djaka, Bore Iljovskog otvara se 9. septembra, u Muzeju savremenu umetnosti.

Izložba obuhvata više od 100 reprezentativnih dela ovog umetnika: slike, crteže, akvarele i kolaže nastale od 1967. do 2005. godine.

Većina dela preuzeta je od umetnika, zatim iz zbirke Muzeja savremene umetnosti, kao i iz drugih muzeja, galerija i privatnih kolekcija, prema izboru kustosa izložbe Branislava Dimitrijevića.

Prema rečima Dimitrijevića, Iljovski (64) spada, svakako, u jednu od najzanimljivijih umetničkih pojava druge polovine 20. veka na jugoslovenskoj umetničkoj sceni, i "ne može se tumačiti samo u okvirima postojećih narativa istorije moderne umetnosti, jer se radi o umetniku sa periferije svakog većinskog mišljenja i svake hegemone teorije, i upravo ta pozicija mu omogućava da razvije i nastavi jedan od najdoslednijih, serijalnih i jedinstvenih umetničkih opusa".

Kao sedmogodisnjak, Iljovski, koji je rodjen u Egejskoj Makedoniji, po okončanju grčkog gradjanskog rata, obreo se zajedno sa još stotinama izbeglica u Poljskoj, gde po različitim domovima za decu stiče prvo obrazovanje, pohadjajući osnovnu školu na poljskom, i delimicno na grčkom jeziku.

U Beograd,1956. upisuje Akademiju za likovne umetnosti u klasi Djordja Bošana gde i diplomira 1961. godine. Kod tog profesora završava i poslediplomske studije 1968. godine.

Prvu samostalnu izlozbu priredjuje u Galeriji grafickog kolektiva 1968. u Beogradu, a od tada da pa do danas, pored brojnih samostalnih izložbi, učestvovao je na vrlo značajnim domaćim i medjunarodnih izlozbama.

Izlagao je u jugoslovenskom paviljonu na 41. venecijanskom bijenalu, a 2003. na poziv autora izložbe "U gudurama Balkana", Rene Bloka izlaže u "Kunsthaleu Fridericianum" u Kaselu.
Izlozba ce biti otvorena do 29. oktobra 2006.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE